1 mei “Dag van de sport”, op deze dag besluit het OMT met het demissionair kabinet dat 11 mei te vroeg is om sportscholen, dierentuinen enz. te openen! Het is te vroeg, hoezo “te vroeg?” het is veel te laat! Bedrijven staat het water niet tot aan de lippen maar tot de kruin. De helft van de Nederlanders is minder fit, nieuwe gezondheidscrisis dreigt. Directeur van NOC*NSF doet namens de gehele sport een oproep aan het kabinet: “Laat zo snel mogelijk meer sportmogelijkheden toe”. Sport houdt Nederland fysiek en mentaal gezond. Open de sport om een nieuwe gezondheidscrisis te voorkomen.”

Uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis zware impact heeft op de sportdeelname in Nederland. De helft (52%) van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis minder/niet gaan sporten. Daarnaast voelt 43% van de Nederlanders zich fysiek minder fit, op mentaal vlak geldt dat voor 41%.

We vallen in herhaling, maar het kwartje lijkt maar niet te vallen bij het kabinet en de veiligheidsregio’s. Onderzoek laat zien dat de Nederlander meer is gaan roken en dat het overgewicht is toegenomen van 16 naar 18 procent. Echt, ik begrijp dat we in coronatijd niet alles open kunnen gooien. Maar áls we ergens de maatregelen versoepelen, laten we dan vooral niet vergeten om mensen van jong tot oud, van dik tot dun, weer de mogelijkheid te geven te sporten. Sport is niet het probleem. Het is een onderdeel van de oplossing.

Patrick Bierens
CDA - Horst aan de Maas

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.