Het duurzaam opwekken van genoeg energie is en wordt een grote opgave de komende tientallen jaren. De eerste stappen zijn bepalen waar de energiebronnen worden aangelegd. Vorige week schreef Frenk Peeters op deze zelfde plek over het belang van goede informatie en het erkennen van de zorgen die er zijn rondom deze keuzes. Daarna komt stap twee: het verwerken van de energie.

We horen het al een tijdje en de laatste tijd steeds vaker dat er te weinig capaciteit is op het energienet om alle initiatieven op korte termijn aan te sluiten. Het gevolg? Bijvoorbeeld in Echt komen er geen 30.000 zonnepanelen op een distributiehal omdat de aanvraag voor de aansluiting te laat is gedaan. Enexis moet capaciteit namelijk toebedelen op basis van het principe 'first come, first serve.' Aangezien de capaciteit niet op korte termijn kan worden uitgebreid, zullen er creatieve oplossingen moeten komen.

Dan wordt al snel gedacht aan nog meer innoveren. Soms heb je er alleen meer aan om even logisch na te denken. Als er te weinig plek is op het energienet, moet je een andere plek vinden om je opgewekte energie op te slaan. De energie lokaal opslaan biedt dan een uitkomst en omdat accu's al lang bestaan, is innovatie niet nodig. Gelukkig ziet de provincie dit ook en kunnen initiatieven via het Limburgs Energie Fonds financiering aanvragen. Soms moet je dus gewoon slim zijn en gebruik maken van de bestaande mogelijkheden. 

Hielke Hertsig, burgerraadslid CDA Horst aan de Maas

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.