In deze tijd van het jaar is het bijna elk weekend ergens feest in Horst aan de Maas, het kermisseizoen is volop aan de gang. Terwijl Sevenum inmiddels is bijgekomen van hun kermis bruist het dit weekend alweer in Hegelsom en Grubbenvorst.

De kermis is voor jong en oud hét moment om onder elkaar te komen. Om nieuwe connecties aan te gaan en oude verbindingen nieuw leven in te blazen. Die maatschappelijke verbondenheid is van levensbelang voor de leefbaarheid in onze dorpen.
Het gemeentebestuur blijft echter zoekende. Eén of twee kermissen in Horst? Hoe kunnen we bestaande kermissen versterken? Hoe zorgen we dat elke kern een gelijkwaardige kans krijgt om een kermis neer te zetten?

Er zijn genoeg initiatieven in onze gemeente die ons de weg wijzen. De Ideale Kermis in Horst, de pioniers van de Miëterikse Kermis en Kermis Kronenberg, en de herrezen kermis in Broekhuizenvorst. Sprekende voorbeelden van initiatieven die niet meer weg te denken zijn uit de dorpen, maar die nog lang niet optimaal ondersteund worden door de gemeente. Vanuit meerdere hoeken komen signalen van kermisorganisatoren dat zij het gevoel hebben van een koude kermis thuis te komen.
Hoog tijd om tijdens dit kermisseizoen de balans op te maken, om vanuit daar concrete stappen te zetten naar 2023. Wij zetten ons in voor een nieuwe, gelijkwaardige werkwijze die vrijwilligers en organisatoren faciliteert én stimuleert.

Roel v Leendert, CDA Horst ad Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.