Heeft u het spotje al gehoord of gezien? Het klinkt zo lief dat ’Koekeloeren’.  Het doet me denken aan een kinderserie die mijn kinderen keken toen ze klein waren....” koekeloer jij, even met mij, dan koekeloeren we a-allebei!”  Maar het spotje gaat niet over een schattige tv serie. Wakker dier roept ons op om naar de koeien in de wei te kijken. Koeien met dikke uiers, vieze of magere koeien, die moeten we zien, die moeten we spotten. Wat we dan vervolgens moeten doen horen we niet van wakker dier.  

Begrijp me niet verkeerd, ik ben tegen dierenleed en keur misstanden zeker niet goed. Maar wat als je als boer een koe hebt die toevallig een flinke bos hout voor, eh onder de deur heeft, of een koe die mager is omdat ze ziek is geweest en nu juist naar buiten gaat om aan te sterken, of een koe die ervan houdt om altijd weer een modderpoel op te zoeken? 

Ik hoop dat u, bij twijfel, op zoek gaat naar de boer. Om hem of haar te vragen hoe het zit. Als u dan nog overtuigd bent van dierenleed, dan doe er vooral iets mee. Zo niet, wees verbonden met deze boer en laat de koeien lekker grazen in de wei. Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en geniet van dat beeld. Veel plezier!

Heidi Disveld

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.