Iedereen krijgt het te horen tijdens de opvoeding: we luisteren naar elkaar. Desondanks wordt steeds vaker gezegd dat we leven ‘in een tijd van polarisatie’, of het nu gaat om klimaat, corona-maatregelen of discriminatie.

Luisteren naar elkaar gaat om meer dan je beurt afwachten en dan pas het woord nemen. Het is openstaan voor de mening van de ander. Alleen als je hoort wat de ervaringen, zorgen en argumenten van ander zijn, kun je met elkaar in gesprek blijven. Juist wanneer dingen niet meer vanzelf goed komen, wordt luisteren belangrijker. Maar het gaat verder dan alleen met elkaar praten. Achter het verhaal dat iemand wel vertelt, zit een verhaal dat niet wordt vertelt. Alleen als dat verhaal begrepen wordt, komen we verder.

Luisteren naar elkaar gaat ook over het horen van signalen die niet worden uitgesproken maar die gebeuren. Dat een plek als ’t Laefhoês in America het financieel moeilijk heeft, zegt meer dan dat corona overal op verschillende manieren slachtoffers maakt. Dat een plek waar zoveel goede dingen gebeuren moeite heeft om rond te komen, zegt mij dat we eens kritisch moeten nadenken over hoe we als samenleving voorzieningen die een enorme bijdrage leveren aan de leefbaarheid in een dorp waarderen. Daar komen we alleen uit door aandacht te hebben voor elkaar en door te luisteren naar elkaar.

Hielke Hertsig

Burgerraadslid CDA Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.