Horst aan de Maas kent tal van verenigingen. De één richt zicht op cultuur of sport, de ander op activiteiten voor uiteenlopende leeftijdsgroepen: ouderen of jongeren.

Waar we vroeger in deze regio heel veel jongerenwerk kenden, ‘meisjesgildes’ of ‘de jonge boeren’, later als KPJ georganiseerd, zien we dit soort verenigingen nog maar weinig in onze gemeente. Van de ene kant jammer, aan de andere kant de realiteit van deze tijd. Bij onze sportverenigingen zien we nu ook grote ontwikkelingen ontstaan. Hoewel vaak uit nood geboren, kan dit ook leiden tot prachtige nieuwe verbindingen die we best als voorbeeld mogen benoemen. Denk hierbij aan het verenigen van het korfbal in onze gemeente, waarin op succesvolle wijze meerdere verenigingen tot een prachtige club hebben geleid, namelijk SV Oxalis. In andere dorpen binnen onze gemeente zien we nu ook meer van deze samenwerkingen, waarbij buurdorpen de handen in elkaar slaan om de toekomst van het verenigingsleven veilig te stellen. Cultuur is een belangrijk gegeven, maar ons openstellen om samen te gaan geeft ook weer kracht. Zo zien we nu ook een belangrijk initiatief vanuit SV Hegelsom, die voor meerdere verenigingen in onze gemeente training gaan organiseren waarin het pedagogisch element de volle aandacht krijgt.
Daarmee krijgen we op de velden weer meer handvaten om te leren omgaan met de hedendaagse problematieken bij kinderen en volwassenen.

Dit soort initiatieven geven mij een goed gevoel en daarmee stellen we de mens als individu weer centraal. Zo kunnen we in onze gemeente nog samen volop sporten en blijven de verenigingen gelukkig nog lange tijd bestaan.

Met vriendelijke vakantiegroet,

Pieter Coumans.

CDA Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.