Op vrijdag 3 juni hebben we als raadsleden van Horst aan de Maas, samen met raadsleden van de gemeente Venray en bestuursleden van het Waterschap, een bezoek gebracht aan Maaspark Ooijen-Wanssum.

Na ontvangst hebben we een lezing gehad over hoe in 2006 het plan ontstond om definitief af te rekenen met het hoogwater van de Maas in de regio.  De aanleiding voor het plan waren de overstromingen van 1993 en 1995.

Het plan was veelomvattend. Een oude Maasarm reactiveren, hoogwatergeulen aanleggen, dijken verleggen en versterken, de industriehaven uitbreiden, een provinciale rondweg verleggen en hoogwaardige natuur ontwikkelen. De uitdaging was om dit alles te combineren en in één keer aan te pakken.

Het is uiteindelijk gelukt door een goede samenwerking van overheden, bewoners en bedrijven. Het enorme plan is gerealiseerd binnen de tijd die er voor stond en binnen het beschikbare budget. Het plan heeft ook diverse prijzen gewonnen.

Het boek, Gebiedsontwikkelingen Ooijen –Wanssum, Bedenken-Bouwen- Beleven, geeft in beeld en woord het verloop van de werkzaamheden weer. Vanaf het begin in 2017 tot de afronding in december 2020.

In de maand juni zijn er nog diverse activiteiten onder de noemer van “Beleef Maaspark Ooijen-Wanssum”.

Meer informatie kun u vinden onder:

www.ooijen-wanssum.nl/beleef

Henk Peters, CDA Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.