Tijdens het schrijven van dit stukje, klinken op de achtergrond de Stoere Patsers tijdens de flessenkermis in Hegelsom. Duizenden inwoners, veelal binnen maar soms zelfs buiten de gemeente, weten de weg naar Hegelsom te vinden. Indrukwekkender is het dat dit mogelijk gemaakt wordt door 100-en vrijwilligers die letterlijk en figuurlijk dag en nacht klaar staan om al die mensen te vermaken. Nee ik ga nu niet verder schrijven over kermissen, want dat heeft Roel van Leendert vorige week al gedaan, en momenteel is daar helaas binnen de gemeente geen of in ieder geval niet werkend beleid op.

Maar ik wil het hebben over zelfredzaamheid. Er zijn vele dorpen in onze gemeente die dit goed door hebben, en vaak zonder bemoeienis van politiek en gemeente hun ding prima kunnen doen. Zelfredzaamheid is een groot goed, en zou door onze gemeente volledig omarmt moeten worden, door juist meer vertrouwen te geven, en dingen eens los te laten. Als een dorp of vereniging laat zien dat ze in staat zijn dingen zelf op te pakken, wie is de gemeente dan om hier niet in te faciliteren? Het bespaart een hele hoop ambtelijk denken en handelen, het kost niets, het komt van onderop, en het is altijd functioneel.

Als we als gemeentelijke organisatie die antenne eens op zouden zetten, dat zelfredzaamheid immer een kwestie is van vertrouwen dan kunnen we samen mooie stappen maken, en dan blijven we ons echt wel redden. Ook met het opzetten van een eigen kermis.

Alex Janssen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.