04 december 2016

Schriftelijke vragen rondom veiligheid schoolplein van de basisschool in Thorn

Namens het CDA heeft raadslid Erwin Dehing zondagavond 4 december enkele vragen gesteld mbt de (verkeers)veiligheid op en rondom het schoolplein van de basisschool in Thorn. Dit naar aanleiding van een brief en petitie opgesteld door de ouderraad van basisschool de Koningsspil (zie bijlage). In deze brief staat onder meer:

Onlangs zijn er in overleg met de gemeente Maasgouw enkele maatregelen genomen rondom het verkeersveilig(er) maken door middel van een ‘kiss and ride’ zone. Op dit moment wordt echter geconstateerd, dat deze niet altijd gebruikt wordt zoals deze bedoeld is. Daarnaast is het ook de veiligheid van het schoolplein zelf, welke onlangs wederom ter discussie is komen te staan. Ondanks de toename van toezicht door de leerkrachten kan er niet voorkomen worden, dat er incidenten plaatsvinden, die aan de aandacht van de toezichthouders ontsnappen.

Als ouderraad willen we er daarom voor pleiten om het gehele schoolplein rondom afsluitbaar te maken, zodat we de kinderen in elk geval binnen de poorten kunnen houden.

Naar aanleiding van dit schrijven heeft het CDA Maasgouw de volgende vragen gesteld:

1) Welke verkeersmaatregelen zijn met de basisschool afgesproken tijdens de voorbereidingen/ bij de realisatie van de nieuwbouw?

2) Zijn deze afspraken ook daadwerkelijk nagekomen dan wel is er tot op heden hieraan ook concrete invulling gegeven? Zo nee, welke afspraken/ maatregelen betreft dit?

3) Is het plaatsen van een hekwerk waardoor het gehele schoolplein afsluitbaar is een van de afspraken die voorafgaand dan wel tijdens de bouw van de nieuwe school tot stand zijn gekomen? Zo nee, wanneer is dit initiatief (voor de eerste maal) ter sprake gebracht?

4) Klopt het dat vanuit gemeentewege geen gehoor wordt gegeven aan het herhaaldelijk gedane verzoek van de schoolleiding om het plein af te sluiten? Zo ja, wat is/ zijn voor de gemeente de overwegingen?

5) Welke overige afspraken/ maatregelen m.b.t. (het verbeteren van) de verkeersveiligheid zijn recentelijk afgesproken met de schoolleiding en ook reeds gerealiseerd? Functioneren deze naar behoren? Zo nee, welke aanpassingen/ initiatieven worden er hiertoe alsnog op korte termijn ondernomen?

Hoewel in het artikel in De Limburger van woensdag 7 december stond dat bij de gemeente Maasgouw dinsdagmiddag niemand bereikbaar was voor commentaar, heeft de betreffende portefeuillehouder, mevr. Jessie Smeets-Palmen dit voortvarend opgepakt. Woensdagavond tijdens de commissievergadering van de commissie Leefbaarheid & Financiën meldde zij reeds een goed gesprek over dit onderwerp te hebben gehad. Tijdens dit gesprek zijn, naar tevredenheid van alle partijen, afspraken gemaakt over de te nemen maatregelen, om zo de problemen op te lossen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.