19 september 2019

11 september 2019: CDA dient motie voor onderzoek voor zonnepanelen op De Zandberg te Mook

In de raadsvergadering van 12 september 2019 heeft François Jongen van het CDA Mook en Middelaar een motie ingediend om te komen tot een onderzoek door B&W naar de mogelijkheden om te komen tot stroomopwekking door middels van zonnepanelen op de Zandberg.

Tot 1963 was de locatie aan de Groesbeekseweg te Mook in gebruik als zandafgraving. Vanaf 1963 was de zandgroeve in gebruik als stortplaats voor (grof) huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval. Het afval was afkomstig van de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep en Ottersum. De Zandberg is circa 5 hectare groot en wordt begrensd door de Groesbeekseweg (noordzijde) en de Mookerheide. Het gebied is nu van Bodemzorg Limburg. Deze hebben op 3 van hun terreinen in Limburg al zonnepanelenvelden geplaatst.

Tijdens de behandeling van de motie in de raad bleek er echter onvoldoende draagvlak van de andere partijen. Er was wel steun “sympathiek idee”, “we zijn hier niet op tegen om het nu al  te onderzoeken, het is een hele uitdaging om in 2030 energieneutraal te zijn dus deze 5 hectare kan dan ook een behoorlijke bijdrage leveren voor onze gemeente”, maar er waren ook bezwaren: “is natuurgebied”, “is recreatiegebied voor mountainbikers”, “wat kost een onderzoek niet”, “er zijn te weinig stroomkabels bij Tennet om de nieuwe projecten volledig te kunnen uitvoeren” etc. Hierna was op de reactie van Burgemeester en Wethouders, waarop de coalitiepartijen DGP, PvdA en GL nu vooral wachten.

De wethouder Doorenbos met als taak Duurzaamheid had als reactie: Er is al een quickscan van dit gebied gedaan , we zijn druk bezig met ook dit gebied, voor Bodemzorg moet dit gebied met zonnepanelen ook rendabel zijn op langere termijn. Het is geen probleem om dit terrein te laten functioneren als natuurgebied en als energieleverancier(dubbel functie). “

 

François Jongen

fractieleider CDA Mook en Middelaar

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.