25 juni 2019

55+ en werkeloos? CDA roept wethouder op tot actie!

55+ en werkeloos? CDA roept wethouder op tot actie!

Oudere werkelozen profiteren vaak niet mee van de aantrekkende economie en dalende werkeloosheid. Langdurige werkeloosheid onder 55-plussers is een groot en hardnekkig probleem. Het sociale vangnet staat onder druk. WW-duur wordt korter en de AOW-leeftijd stijgt.

Stille armoede, hoge schulden, depressie en het gevoel ‘er niet meer toe doen’ kunnen het gevolg zijn. Het CDA vindt dat iedereen meetelt en mee moet kunnen doen. Je werkt, doet vrijwilligerswerk of een opleiding. Voor werkzoekenden leggen we onze focus op dit moment op 55-plussers die al bij het UWV zijn ingeschreven, maar via deze weg geen baan kunnen vinden of die thuis zitten na afloop van de WW en geen bijstand meer ontvangen.

Nu kunnen werkelozen zich melden bij de gemeente, waar we ze proberen te helpen met openstaande vacatures en de gratis ‘Ontmoetingsochtend voor werkzoekenden’. Daar kunnen mensen informeel kennismaken, ervaringen delen en tips opdoen die kunnen helpen bij het solliciteren.

Het CDA vindt het belangrijk te onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer zijn. Het is lastig te achterhalen om welke aantallen 55-pluswerkzoekenden het gaat. Velen ontvangen immers geen bijstand en hebben geen recht meer op WW. Ze staan dus niet zomaar in een databank. Toch weten we uit gesprekken dat hier een noodzaak tot actie ligt.

In de behandeling van de kadernota roept het CDA de wethouder op om kansen en mogelijkheden inzichtelijk te maken om deze doelgroep meer perspectief te bieden.

Vivian Moonen en Lon Caelers-Bos, raadsleden CDA Peel en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.