04 juni 2018

CDA stelt vervolgvragen over het gasbesluit en de gevolgen daarvan voor Peel en Maas

Tijdens de raadsvergadering van 22 mei heeft CDA-raadslid Roel Boots namens de CDA-fractie tijdens het vragenhalfuurtje vragen gesteld over de gevolgen van het gasbesluit. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken nam onlangs het definitieve besluit dat er vanaf 1 juli dit jaar geen nieuwe woningen met een gasaansluiting gebouwd mogen worden. Concreet: de aansluitplicht vervalt.

Als CDA danken wij het college voor de uitgebreide beantwoording van onze vragen tijdens de raadsvergadering. Echter kon het college niet alles concreet beantwoorden. Begrijpelijk, maar gezien de actualiteit, de grote importantie van het onderwerp en diverse nieuwe publicaties in de media heeft Roel Boots gisteren het college van burgemeester en wethouders nieuwe vragen en de nog openstaande vragen voorgelegd, deze keer schriftelijk:

1. Hoeveel huizen in Peel en Maas moeten op de tekentafel worden aangepast, voordat ze daadwerkelijk gebouwd kunnen worden? Binnen welke bestemmingsplannen staan deze huizen op de planning?

2. Wethouder Sanders zei 22 mei jl. dat ook tijdelijke huisvestingsplannen die binnen de crisis- en herstelwet worden geplaatst, moeten voldoen aan het besluit van de minister.

a. Zijn mogelijke nieuwe plannen rondom tijdelijke huisvesting dan nog wel rendabel?

 

Wij hebben via Internetconsultatie gelezen dat u als college een gebied aan kan wijzen als een gebied waar de aansluitplicht (voor gas dus) wel geldt.

3. Op welke wijze gaat het college gebruik maken van het uitzonderingsreglement van Klimaatminister Wiebes? Zie Kamerbrief minister Wiebes.

4. Zijn er gebieden aan te wijzen die volgens het college ongeschikt zijn om gasloos aan te leggen?

a. Zo ja, welke gebieden en wat gaat het college met deze wetenschap doen?

b. Zo nee, op welke termijn denkt het college dit helder te hebben?

 

Op 22 mei jl. gaf wethouders Sanders namens het college aan dat mensen die gebruik maken van sociale huurhuizen in de praktijk niet zoveel gaan merken van het Haagse gasbesluit. De hogere huur zou gecompenseerd worden met lagere energielasten. Het CDA wil graag nadere onderbouwing van deze stelling.

5. Is er n.a.v. het gasbesluit al bestuurlijk overleg geweest tussen de sociale woningbouwcorporaties en de gemeente Peel en Maas?

a. Zo ja, hebben de corporaties aangegeven of huurders van nieuw te bouwen sociale huurwoningen meer huur moeten betalen en hoeveel?

b. Zo nee, neemt het college het initiatief om met de sociale woningbouwcorporaties om tafel te gaan?

6. Zijn er betrouwbare/actuele berekeningen/vergelijkingen beschikbaar, waarin het verschil helder wordt van de maandelijkse energielasten voor een huurder van een sociale huurwoning mét gasaansluiting en een huurder van een sociale huurwoning zonder gasaansluiting?

a. Zo ja, kunt u die vergelijking openbaar maken?

b. Zo nee, gaat het college de lokale woningcorporaties vragen dergelijke vergelijkingen te maken?

Gezien de actualiteit en de grote importantie van het onderwerp, vernemen wij graag ruim voor het einde van deze termijn een reactie van het college van burgemeester en wethouders.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.