23 april 2020

Een woning bouwen in je eigen dorp?

Een woning bouwen in je eigen dorp?

Pak je samen met anderen geïnteresseerden en meld je bij de gemeente, zouden we eigenlijk willen zeggen. Een voorbeeld. Afgelopen week heeft de gemeenteraad de grondexploitatie van het project De Groene Pijl in Beringe goedgekeurd. Hierdoor kunnen de initiatiefnemers vanuit het dorp weer verder om het plan voor 10 tot 15 starters- en levensloopbestendige woningen te realiseren. In Beringe is dit al het vierde woningbouwproject dat door middel het nemen van eigen initiatief van de grond komt. Iets waar wij alleen maar waardering voor uit kunnen spreken.

Toch horen wij sommige dorpen vaker terug dat mensen aangeven dat ze geen woningen kunnen bouwen, omdat er geen grond beschikbaar is. Het kan in eerste instantie wel zo zijn dat er niet per direct grond beschikbaar is, maar wanneer de gemeente niet op de hoogte is van een plan, kan er ook niet gezocht worden naar mogelijk beschikbare grond. Wij willen de mensen die met het idee lopen een woning te bouwen in hun eigen dorpskern dan ook meegeven om samen met mensen uit het dorp, die ook op zoek zijn naar een nieuw te bouwen woning, bij elkaar te gaan zitten en zich gezamenlijk bij de gemeente te melden. De gemeente gaat dan samen met jullie op zoek naar de mogelijkheden en bekijkt welk stuk grond in het dorp hiervoor geschikt zou kunnen zijn. Dit is namelijk de eerste stap om een initiatief te verwezenlijken.

Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat zo’n plan niet binnen één jaar is gerealiseerd, maar wat is er nu mooier dan lekker bezig zijn met een eigen woningbouwplan, waardoor je binnen 1 tot 3 jaar in je eigen dorpskern zou kunnen wonen? Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact op met Dorpscoöperatie Steingood in Beringe, zij hebben zeker nog interessante tips om jullie mee op gang te helpen.

Verder wensen wij de initiatiefgroep van De Groene Pijl in Beringe veel succes met de verdere uitvoering van dit mooie plan.

Roger Gielen en John Timmermans, raadsleden CDA Peel en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.