28 augustus 2019

Heeft het college de ouderen wel in beeld?

Schriftelijke vragen over financiële redzaamheid ouderen en toenemende druk op vrijwilligers

Als CDA Peel en Maas vinden we het belangrijk te weten wat er leeft in kernen en onder specifieke doelgroepen. Voor de doelgroep ouderen zijn wij onlangs in alle kernen in gesprek gegaan met (KBO) ouderenadviseurs. 
In deze gesprekken kwam opvallend vaak het aantal ouderen naar voren dat maar moeilijk de financiële eindjes aan elkaar kan knopen. Omdat ze bijvoorbeeld geen of slechts een klein aanvullend pensioen hebben óf omdat de stapeling van kosten zorgt voor een laag vrij besteedbaar inkomen. Er zijn financiële mogelijkheden om deze doelgroep te ondersteunen. Vaak zijn mensen echter niet op de hoogte van de regelingen of willen er, vanwege schaamte, liever geen beroep op doen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat mensen zichzelf geen warme maaltijden meer gunnen, om zo kosten te besparen.
Daarnaast kwam de toenemende druk die vrijwilligers voelen aan de orde. Binnen de ouderengemeenschappen en ouderenverenigingen wordt vaak een beroep op hen gedaan. Ze helpen waar ze kunnen, maar ervaren ook dat ze tegen grenzen aanlopen en dat hun opvolging niet vanzelfsprekend is. 
We hebben hierover schriftelijke vragen aan het college gesteld. Heeft het college de doelgroep ouderen en hun problemen voldoende in beeld? Wordt de doelgroep voldoende op de hoogte gesteld van financiële regelingen waar ze een beroep op kunnen doen? Wil het college het gesprek aangaan met dorpsgemeenschappen over de toekomst van de vrijwilliger en zijn/haar taken? We hopen zo snel mogelijk antwoord te hebben van het college, zodat we als fractie hiermee verder aan de slag kunnen.

Vivian Moonen en Lon Caelers-Bos, raadsleden CDA Peel en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.