31 oktober 2018

Marlou Absil maakt comeback in de politiek

Marlou Absil maakt comeback in de politiek
Oud-wethouder Marlou Absil op nummer 2 kieslijst CDA Limburg

De Heldense Marlou Absil (44) maakt haar comeback in de politiek. Ze staat op nummer 2 van de conceptlijst van CDA Limburg voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Marlou is hiermee de hoogste nieuwe binnenkomer op de CDA-lijst voor Noord- en Midden-Limburg. Een toppositie en goed voor Peel en Maas en heel Limburg.

Marlou Absil is een ervaren bestuurder en betrokken burger. De meeste kennen Marlou uit de tijd dat ze actief was in de fractie van het CDA in de voormalige gemeente Helden. Daarna was ze van 2010 tot 2014 wethouder in de gemeente Peel en Maas, met de portefeuille ‘sociale domein’ en ‘zorg’. In 2014 besloot Marlou om meer tijd thuis door te brengen met haar man en vijf kinderen. Op de achtergrond was Marlou nog steeds actief voor CDA Limburg en had ze een adviesrol bij CDA Peel en Maas. John Verhoijsen uit Beringe nam zelf het besluit na acht jaar niet terug te keren als Statenlid.

Menselijke maat
“Wij kennen Marlou als een gedreven en sociale bestuurder”, zegt Wim Hermans, politiek leider van CDA Peel en Maas. “Marlou is altijd op zoek naar de menselijke maat en het gesprek, het liefst aan de keukentafel. Wij denken dat ze in de provincie prima op haar plek is en ook daar van betekenis zal zijn. Marlou kennende zal ze altijd de verbinding blijven leggen met de mensen in de elf dorpen van Peel en Maas.”

Marlou Absil reageert enthousiast op haar positie op de kieslijst. “Iets kunnen betekenen voor een ander is mijn drijfveer om opnieuw de actieve politiek in te gaan. De afgelopen jaren ben ik op de achtergrond actief gebleven, maar als volksvertegenwoordiger kun je nog meer het verschil maken. Ik blijf me bezighouden met het sociale domein en de zorg voor elkaar. Ik richt me op speerpunten als eenzaamheid en mantelzorg, maar ook onderwijs en arbeidsmarkt zijn zaken die we op regionale niveau moeten oppakken. Daarbij vind ik het voor alle beleidsterreinen van belang dat we als politici heel goed luisteren naar dat wat er echt speelt en leeft bij mensen. Ik ben er voor iedereen. Het is een eer om op nummer 2 aan de verkiezingen voor Provinciale Staten mee te mogen doen. We gaan er voor!”

Proces
De afgelopen periode is de provinciale kandidatencommissie druk aan de slag geweest. Ze hebben met veel kandidaten gesproken. De advieslijst is onlangs aangeboden aan het Dagelijks Bestuur van CDA Limburg en vervolgens heeft het Algemeen Bestuur de advieslijst vastgesteld. Op 26 november wordt de lijst voorgelegd tijdens de Algemene Ledenvergadering. Tijdens deze vergadering zal de conceptlijst nog bekrachtigd moeten worden.

John Verhoijsen
Op dit moment zit John Verhoijsen uit Beringe vanuit Peel en Maas in de Provinciale Staten. Na acht jaar komt hier dus een einde aan. John Verhoijsen heeft zelf de keuze gemaakt zich niet meer beschikbaar te stellen als Statenlid. “Ik heb het acht jaar lang met heel veel passie en energie gedaan”, zegt Verhoijsen. “Ik geef het stokje met veel vertrouwen door aan Marlou en wens haar heel veel succes en geluk.”

CDA Peel en Maas is John heel erkentelijk voor zijn inspanningen voor Limburg en in het bijzonder zijn niet aflatende inzet voor een vitaal platteland,de realisatie van snel internet, de subsidies voor het opknappen van cultuurhistorische gebouwen zoals kerken, de uitgebreide subsidiemogelijkheden voor muziek- en cultuurverenigingen, inzet voor meer woningen voor onder andere starters op de woningmarkt, en natuurlijk niet te vergeten, de agrarische sector en heel veel andere dossiers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.