19 maart 2020

Neem coronavirus en de maatregelen daartegen heel serieus

Neem coronavirus en de maatregelen daartegen heel serieus

In januari en februari haalden de meeste Nederlanders en andere Europeanen hun schouders nog wat op bij ‘die gewone griep’ die in China was uitgebroken. Inmiddels maakt het nieuwe coronavirus ook in veel Europese landen duizenden mensen ziek. In Italië zijn bij het schrijven van deze column zelfs al bijna 2.500 mensen overleden en hebben de meeste EU-landen zware beperkingen opgelegd aan hun inwoners. Het zijn zware, maar noodzakelijke beperkingen en we moeten die allemaal opvolgen.

Ook steeds meer inwoners uit Nederland en inwoners uit Peel en Maas raken besmet of kennen mensen die ziek zijn. Voor de meeste zieken blijft het gelukkig een relatief milde ziekte, maar er is ook een groep mensen die extra gevaar loopt. Het grote risico is dat er teveel ernstig zieke patiënten tegelijkertijd moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is ook de reden dat de overheid met specifieke maatregelen het aantal zieken probeert ’uit te smeren’ en te grote pieken probeert te voorkomen. Een hele opgave, maar als we allemaal meedoen en ons houden aan de tijdelijke sociale beperkingen, gaat dit ons zeker lukken en zijn we zo snel mogelijk door deze crisis heen.

Inmiddels kijken wij nuchtere Nederlanders anders naar ‘die gewone griep’ dan de eerste twee maanden van dit jaar. Blijkbaar is het tóch niet zo’n gewone griep als veel mensen dachten en hoopten. Dit moet iedereen dus heel serieus nemen. Ons diepe respect gaat uit naar alle medewerkers in de zorg die op dit moment te maken hebben met extreme omstandigheden. Daarnaast denken wij aan alle ouderen en mensen met een lagere weerstand.

Let goed op elkaar. Samen komen we deze moeilijke periode te boven.

Gemeenteraadsfractie CDA Peel en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.