24 april 2019

Ouderen en (financiële) kwetsbaarheid

Ouderen en (financiële) kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid van ouderen. Je hoort en ziet het steeds meer. Op financieel gebied, maar ook andere vormen van kwetsbaarheid en zelfs vergaand misbruik van ouderen komen voor. Dat heeft ook gemeentelijk de aandacht en dat is maar goed ook. 

Gelukkig zijn er ook genoeg situaties waar, soms met hulp, het goede leven nog volop door ouderen wordt beleefd. Maar wat is dat goede leven? Wij vinden iedere dag een gezonde warme maaltijd een vanzelfsprekendheid, maar toch zit dat er voor een aantal ouderen (ook in onze gemeente) niet in. Soms door geldgebrek, maar soms ook doordat het praktisch gewoon lastig is. Met name de soms financieel kwetsbare situatie wilde het CDA graag beter in kaart brengen. We zijn daartoe in alle kernen in overleg gegaan met een aantal ouderenadviseurs, KBO-ers en andere betrokken vrijwilligers. Vorige week hebben we, onder leiding van Peter van Horen, in een goed bezochte bijeenkomst in de Sprunk terugkoppeling hiervan gegeven. 

We hebben geconcludeerd dat er veel verborgen armoede en kwetsbaarheid is. Ook zie je vaak dat de extra mogelijkheden die er zijn niet altijd worden benut. Het feit dat bijna alles voortaan digitaal moet, maakt het voor veel ouderen lastig en moeilijker om het zelf te doen. Gelukkig zijn er in iedere kern ouderenadvsiseurs die daar behulpzaam bij kunnen zijn. Maar ook bij de gemeente ligt een taak om meer in samenwerking en samenhang ‘de papierwinkel’ wat makkelijker te maken. Naar aanleiding van onze bevindingen zet het CDA de komende tijd nog acties uit.

Marlou Absil, Statenlid CDA
Lon Caelers, raadslid CDA Peel en en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.