29 november 2017

Snel internet in het buitengebied

Een snelle internetverbinding is belangrijk voor iedereen, omdat steeds meer via de digitale snelweg gaat. Het belang van snel internet in de hele provincie, dus ook in het buitengebied van Peel en Maas, staat voor het CDA al jarenlang zeer hoog op de agenda. Zowel provinciaal als lokaal.

Snel internet stelt ons in staat gebruik te maken van heel veel diensten, zoals internetbankieren, online winkelen, entertainment, telewerken, afstandsleren, communicatie met overheden en zorgdiensten. En ook belangrijk: mensen kunnen door snel internet ook langer thuis blijven wonen. Op dit moment ontbreekt een goede internetverbinding in het buitengebied, met als resultaat dat er onvoldoende gebruik van deze diensten kan worden gemaakt. Vaak ook helemaal niet.

Ruim vier jaar geleden heeft de CDA-Statenfractie – in nauw overleg met de lokale CDA-fractie in Peel en Maas – de problematiek van snel internet in de buitengebieden en bedrijfsterreinen op de provinciale agenda gezet. Het provinciaal bestuur is er mee aan de slag gegaan en is op zoek gegaan naar een investeerder.

Vorige week maandag heeft de provincie samen met deze investeerder een informatieavond gehouden over de aanleg van glasvezel in onder andere het buitengebied van Peel en Maas. Met bijna 700 aanwezigen was de belangstelling overweldigend. Er is duidelijk een brede behoefte aan een goede internetverbinding bij iedereen op het platteland.

Nu is de gemeente aan zet om samen met de investeerder informatie- en wervingsavonden te organiseren voor bewoners van het buitengebied. Tot aanleg van glasvezel in het buitengebied wordt overgegaan mits minimaal 50 procent van de huishoudens meedoet. Een eenmalige kans om relatief goedkoop, fatsoenlijk en toekomstbestendig internet te krijgen in het buiten gebied. Doen!

Peter Nouwen, raadslid CDA Peel en Maas
John Verhoijsen, CDA-Statenlid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.