22 maart 2017

Vertrouwen in de ‘biebs’

Het CDA heeft onlangs ingestemd met een nieuw plan van Stichting Bibliotheek Maas en Peel. Deze stichting opereert vanuit de gemeenten Peel en Maas en Beesel.

In het CDA-verkiezingsprogramma van 2014 gaven we aan dat we sterk willen inzetten op het uitgangspunt ‘Iedereen die kan, doet mee’, waarbij we er vanuit gaan dat iedereen in onze gemeenschap een taak heeft. Je werkt, doet vrijwilligerswerk of volgt een opleiding.

Hiervoor moeten we binnen onze gemeente talenten benutten. Laaggeletterdheid is één van de zaken die we hiervoor moeten aanpakken. Mensen die laaggeletterd zijn, beheersen niet het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren. Vaak hebben laaggeletterden ook moeite met het omgaan met een computer. Van de inwoners tussen 15-74 jaar in de gemeenten Peel en Maas en Beesel is circa 15 procent (ruim 8.000 inwoners) laaggeletterd. Circa 65 procent van de laaggeletterden is van Nederlandse afkomst.

De bibliotheek Maas en Peel ziet het als haar taak om iedereen te stimuleren en te faciliteren zich te ontwikkelen, mee te doen aan de maatschappij of plezier te beleven aan lezen en het omgaan met allerlei vormen van (digitale) media. Dit doen ze niet alleen door het uitlenen van boeken, kranten en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook door te helpen bij taalachterstanden van kinderen, ontwikkelen van digitale vaardigheden, geven van lezingen en workshops en ondersteunen van arbeidsmigranten.

Het CDA heeft ingestemd met het nieuwe plan. De organisatie kan zich nu verder ontwikkelen en de taken voortzetten. Wij hebben hier veel vertrouwen in en wensen alle medewerkers en vrijwilligers veel succes.

Vivian Moonen
gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.