25 juli 2018

CDA bezorgd over verdwijnen ontmoetingsplekken Geleen Zuid en Kluis

De CDA-raadsleden Judith Bühler en Marcel Mastenbroek hebben aan het College van B&W vragen gesteld over het verdwijnen van ontmoetingsplekken in de wijken Geleen-zuid en Kluis.

 

Betreft: Vragen ex. Artikel 43 RvO inzake verdwijnen ontmoetingsplekken in wijken Geleen-Zuid en Kluis

 

Geachte voorzitter,

In de wijken Geleen-Zuid en Kluis is er momenteel een te beperkt aanbod van ontmoetingsplaatsen en verenigingslokalen.

Zoals bekend is d’Heremiet na het plotselinge overlijden van de uitbater in februari nog steeds gesloten. In de media hebben we gelezen dat, vooruitlopend op het duurzaam accommodatiebeleid, binnen niet al te lange termijn het Plenkhoes definitief de deuren sluit. Tijdens de themapresentatie op 29 juni 2017 is aangegeven dat  gedacht wordt aan het vrijspelen van het Plenkhoes door clustering in andere accommodaties. De maanden hierna is hierover niets meer gecommuniceerd.

Café Oud Spaans is beperkt open en qua ruimte niet toereikend. Alleen de Biesenhof is beschikbaar. Echter gelet op de ligging buiten de woonwijk niet geschikt als buurtcentrum.

Carnavalsvereniging De Sjoutvotte en het Broederschap wijken inmiddels uit naar locaties buiten de wijk. Voor de komende Prinsenzitting en de Jeugdzitting is nog geen locatie beschikbaar. Ook voor de wijkfestiviteiten met Carnaval en de kinderoptocht van Geleen is er nog geen oplossing gevonden.

Mannenkoor Mignon, de zangkoren van de parochie, diverse muziekgezelschappen moeten eveneens uitwijken naar locaties buiten de wijk. Dit is niet bevorderlijk!

Op 17 december 2016 is de gebiedsvisie Geleen-Zuid/Kluis vastgesteld. Deze enorme herstructureringsopave vraagt om een ontmoetingsruimte voor de bewoners op acceptabele afstand. Een ontmoetingscentrum bevordert immers de sociale cohesie.

Met het verdwijnen van wijkcentra en ontmoetingsplaatsen, verdwijnt ook een stuk gezelligheid en levendigheid uit de wijk.

De CDA-fractie stelt de volgende vragen:

Vraag 1.

Bent u op de hoogte van deze ontwikkeling? Zo ja, wat is uw visie hieromtrent?

Vraag 2.

Deelt u onze zorg dat deze ontwikkeling moet worden afgeremd en er een oplossing moet komen voor de verenigingen en bewoners binnen het stadsdeel Geleen-Zuid/Kluis?

Vraag 3.

Welke oplossingen draagt u aan en op welke termijn?

Vraag 4.

Op welke wijze zal de communicatie richting de verenigingen plaatsvinden, zodat ze hun weg terug vinden naar de wijk?

Vraag 5

Wat is de stand van zaken m.b.t het duurzaam accommodatiebeleid Geleen-Zuid/Kluis?

Vraag 6

In het uitgaansleven wordt gefluisterd dat zich mogelijk een (tijdelijk) nieuwe uitbater voor het Plenkhoes heeft gemeld. Klopt dit? En zo ja, kunt er meer informatie over kwijt die u met de raad mag delen?

Wij zien de beantwoording van de vragen binnen de gestelde termijn tegemoet.

Namens de CDA-fractie Sittard-Geleen

 

Judith Bühler                                                                                   Marcel Mastenbroek

Raadslid                                                                                          Raadslid 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.