10 oktober 2018

Raadsleden maken zich zorgen om woningen in onze kleine kernen

Raadsleden Jos Schlössels en Patrick Brouwers maken zich zorgen om de woningen in de kleine kernen van onze gemeente. Lees hieronder de artikel 43 vervolgvragen: 

 

Geacht college,

 

Op 17 februari 2017 stuurde de CDA-fractie u een aantal artikel 37 vragen inzake de behoefte naar sociale- en levensloopbestendige woningen. Inmiddels zijn wij ruim anderhalf jaar verder en confronteren de landelijke en regionale media ons bijna dagelijks met het toenemende en schrijnende tekort aan woningen. 

 

Met name in het sociale huur- en middensegment zijn de woningen niet aan te slepen. Veel jonge gezinnen willen graag een betaalbare woning kopen of in aanmerking komen voor een sociale huurwoning maar moeten daarvoor jaren “op de wachtlijst gaan staan”. Ook ouderen waarvan wordt verwacht dat ze langer zelfstandig moeten blijven wonen willen aan deze oproep graag meewerken door te verkassen naar een kleinere levensloopbestendige (senioren) woning. Maar dan moet dat wel mogelijk worden gemaakt. Laatstgenoemde zijn er veel te weinig of in bepaalde dorpen überhaupt niet.  De resultaten van de door het CDA in 2017 gehouden woonenquête in de dorpen Einighausen en Guttecoven bevestigen dat nog eens overduidelijk: er is onze gemeente een schrijnende behoefte aan woningen in het middensegment en levensloopbestendige (senioren)woningen.

 

De CDA-fractie is dan ook stellig van mening dat het woningoverschot waar tijdens de crisisjaren regelmatig melding van werd gemaakt nu toch echt tot het verleden behoort. Sterker nog: door de aantrekkende economie en komst van arbeidsmigranten kampen we nu al met een stevig woningtekort. Tot welke zorgwekkende toestanden leidt dit als Nederland ook nog eens de komende jaren te maken krijgt met een bevolkingstoename van 17 naar maar liefst 20 miljoen inwoners? Hoe gaan de landelijke, provinciale en lokale overheden deze zorgwekkende ontwikkeling handelen? 

 

 

Een verder bijkomend beletsel is dat de Zuid-Limburgse gemeenten in de uitvoering van hun woonvisie nog steeds geconfronteerd worden met het toepassen van de compensatieregeling, het voormalig in de volksmond bekende sloopfonds. Een maatregel die in de ogen van het CDA nu echt achterhaald is, welke echter wel in relatie tot de geschetste behoefte anno 2018 nog altijd de boventoon in het woonbeleid voert: “één woning erbij is (elders nog altijd) één er af”. Het CDA vindt dan ook dat deze regel snel op de schop moet voor het te laat is. Want de krimp en de uittocht in de kleine kernen hebben inmiddels hun opwachting gemaakt. In veel mooie en karakteristieke dorpen van onze gemeente wordt al jaren niet meer gebouwd en als deze tendens doorzet, vragen wij ons af wat de toekomst van onze dorpen en kernen nog is. Uit de enquête komt sterk naar voren dat niet alle inwoners van onze gemeente naar de stad willen verhuizen. Zowel ouderen als ook jongeren willen oud worden in hun eigen dorp en vertrouwde omgeving. Maar dat is op termijn met deze ontwikkelingen en starre regelgeving helaas niet meer mogelijk. 

 

Het CDA is van mening dat door het bouwen van levensloopbestendige woningen en woningen in het midden(huur) segment een betere doorstroom op gang komt voor vrijwel alle leeftijdsgroepen. Bestaande woningen komen door verkoop beschikbaar voor jongeren als de ouderen de mogelijkheid krijgen naar een levensloopbestendig optrekje te verhuizen.     

 

Ten aanzien van deze behoefte, de geschetste veranderde omstandigheden en de door u gegeven antwoorden d.d. 21 maart 2017, kenmerk 1906121, heeft de CDA-fractie een aantal vervolgvragen:

 

 

Vraag 1:

Bent u het met het CDA eens dat er, met name in de kleine kernen van Sittard-Geleen meer doorstroom op gang komt indien er meer levensloopbestendige woningen en (sociale huur) woningen in het middensegment gebouwd worden?

 

Vraag 2: 

Zo nee, waarom niet?   

 

Vraag 3:

Bent u het met het CDA eens, dat als gevolg van het woontekort in onze gemeente de uitvoering van de compensatie(sloopfonds)regeling snel tot het verleden moet gaan behoren? 

 

Vraag 4:

Zo nee, wat is dan hierin uw visie en oplossing in relatie tot het schrijnende woningtekort? 

 

 

 

Vraag 5:

In uw beantwoording van 21 maart 2017 geeft u aan dat de gemeente samen met de woningcorporatie(s) een programma voor wonen, welzijn en zorg heeft opgesteld. Hierin is zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek naar de veranderende zorgbehoeften door vertaald naar een uitvoeringsprogramma. Dit programma zou in 2017 weer worden geactualiseerd. 

Kunt u aangeven wat hiervan de status is? 

 

Vraag 6:

Verder maakt u in genoemde brief melding van afspraken met woningcorporaties in de prestatieafspraken: citaat “de gemeente maakt afspraken over woningaanpassingen in de bestaande voorraad, nieuwbouw van levensloopbestendige woningen (geschikt wonen) en woningen waar zwaardere zorg kan worden verleend zoals in woonzorg complexen”. 

In hoeverre bent u met deze afspraken gevorderd? 

 

Vraag 7:

U geeft verder in de brief van 21 maart 2017 aan samen met de voormalige corporatie WBG, nu Zaam Wonen te werken aan een gebiedsvisie over het wonen in de toekomst in Born en de kleinere kernen.

Wat is de stand van zaken tot nu toe? 

 

Vraag 8: 

Is de gemeente op dit moment nog in gesprek met partijen die voornemens zijn in de kleine kernen middensegment woningen en levensloopbestendige(senioren) woningen te bouwen?

 

Vraag 9:

Zo ja, kunt u aangeven in welke dorpen of kernen dat is? 

 

De CDA-fractie ziet uw reactie graag binnen de daarvoor gestelde termijn tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA fractie,

 

Jos Schlössels en Patrick Brouwers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.