03 oktober 2017

Aankoop houthandel Biest – Succes met een scherp randje

De gemeente wil al heel lang “Scheijmans” op de Biest kopen. Het gebied met de houthandel en het deel waar een kasteel heeft gestaan, heeft een belangrijke plaats in de geschiedenis van Weert. De gedachte is altijd geweest om die geschiedenis meer zichtbaar en toegankelijk te maken. Het gebied zou een functie voor de Weertenaren moeten krijgen. Nu de gemeenteraad voor de vergadering van 20 september een voorstel kreeg voor de aankoop was er echter een lichte teleurstelling. De gemeente wordt alleen eigenaar van de grond waar nu de houthandel is gevestigd. Het kasteelgedeelte van het gebied blijft in eigendom van de huidige eigenaar.

Het CDA heeft een voorstel ingediend om in de koopovereenkomst voor de houthandel een bepaling op te nemen die de gemeente het eerste recht van koop voor het kasteelgedeelte geeft wanneer de eigenaar het wil verkopen. Daarmee zouden we kunnen bereiken wat altijd het doel is geweest. Het college adviseerde echter om dit voorstel niet over te nemen. In de gemeenteraad was er ondanks de steun van enkele fracties geen meerderheid voor ons voorstel.

De gemeente betaalt een flinke prijs voor de houthandel. We hebben daarover een opmerking gemaakt. Gezien de al lang bestaande wens van de gemeente om eigenaar te worden, is die echter wel te verdedigen. Maar een eerste recht van koop voor het kasteelgedeelte had er naar onze mening zeker tegenover mogen staan. Het plan is om van de houthandel een park te maken, waarin de geschiedenis van het gebied terug zal komen. Dat heeft onze steun. Samen met het bestaande park kan een heel mooi gebied worden gemaakt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.