29 november 2017

Motie van afkeuring over uitgave van 1,3 miljoen

De CDA-fractie diende tijdens de begrotingsbehandeling van 15 november een motie van afkeuring tegen het college van B&W. Dat heeft zwaar in strijd met een van de grondregels van gemeentebestuur gehandeld door, zonder de raad te vragen, 1,3 miljoen extra aan personeel uit te geven.

Een deel van dit bedrag, zo’n acht ton, is voor extra inhuur. Terwijl al bekend was dat de kosten van inhuur fors boven het budget zouden uitkomen, heeft het college daarnaast in juli besloten om nog eens voor ruim een half miljoen medewerkers aangesteld.

Wij twijfelen op zich niet aan de noodzaak van de extra uitgave, al blijft de informatie van het college daarover summier. Ook vertelt het college heel weinig over de problemen in de organisatie die er kennelijk zijn. Maar wij vinden dat het college de raad niet had mogen passeren. De regels voor het financieel beheer van de gemeente geven ons daar gelijk in.

Omdat wij heel duidelijk wilden maken dat het niet mag wat het college heeft gedaan en een signaal voor de toekomst wilden geven, hebben wij een motie van afkeuring ingediend. Dat is een zwaar middel, dat wij niet graag gebruiken. Maar wij vonden het in dit geval echt nodig. De raad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Als het college dat niet respecteert, wordt de positie van de raad verzwakt. Dat is niet in het belang van de inwoners.

Onze motie van afkeuring kreeg steun van D66. De andere fracties lieten zich niet duidelijk uit over de kwestie en steunden de motie niet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.