Het CDA wil de vindbaarheid van regionale omroepen vergroten. Daarom pleit Tweede Kamerlid Lucille Werner voor een vast tv-kanaal voor regionale zenders, bij voorkeur nummer 10. 

Werner: “Regionale omroepen zijn op dit moment slecht vindbaar. Al zappend kom je eerder WDR of Rai Uno tegen. Het regioverhaal hoort wat het CDA betreft op een vast kanaal, ook omdat regionale omroepen de functie van rampenzender hebben bij een crisis.”

Werner doet haar voorstel tijdens een debat over het mediabeleid, vandaag in de Tweede Kamer. Regionale omroepen een vast kanaal geven, kan via een wetswijziging. “Dat is nodig, want pakketaanbieders zijn niet altijd bereid werkbare afspraken te maken over kanaalnummers”, aldus Werner.

Behalve voor een vast kanaal voor regionale zenders pleit Werner ook voor het doorontwikkelen van het regioblok op het landelijke NPO2. Bijvoorbeeld met een ander, gunstiger uitzendtijdstip en met meer regie bij de regionale omroepen zelf. 

Ook wil het CDA dat de samenwerking tussen NOS, regionale en lokale omroepen verder wordt gestimuleerd. Bijvoorbeeld als het gaat om het uitwisselen van content, journalisten en faciliteiten. Werner: “Er lopen allerlei pilots, zoals ter versterking van de lokale journalistiek, maar die houden na 2023 op. Het CDA wil dat deze programma’s worden voortgezet, om te voorkomen dat de regionale en lokale journalistiek verschralen en bijvoorbeeld de lokale democratie niet meer kan worden gecontroleerd.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.