Het kabinet heeft besloten om de PFAS-norm te verhogen. Veel bouw- en baggerwerkzaamheden kwamen de afgelopen tijd stil te liggen vanwege PFAS-houdende grond. PFAS is een groep schadelijke stoffen. Het CDA heeft goede hoop dat er hiermee een einde komt aan de onduidelijkheid waar met name bouwers en baggeraars dagelijks mee te maken hebben.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels: “Het belangrijkste is nu dat het grootste deel van de bouwers en baggeraars weer aan het werk kan. Het nieuwe handelingskader moet daar voldoende perspectief voor bieden. Het erkennen van de problemen in de praktijk en de besluitvorming kwamen echter te traag op gang. Voor sommige mensen komen de nieuwe regels zelfs te laat. De vraag is dan ook welke lessen hieruit worden getrokken. Hierover wil het CDA graag met de minister in debat.”

Afgelopen zomer heeft het kabinet tijdelijke PFAS-regels vastgesteld. Op het moment dat niet bekend was hoeveel PFAS er in de grond zat, gold de detectiewaarde van 0,1 microgram PFAS per kilo. Al snel werd duidelijk dat de regels onwerkbaar waren en bovendien te rigoureus zijn ingevoerd. Von Martels wilde weten of de geluiden vanuit de sector wel gehoord werden op het Ministerie. Om die reden stelde hij in augustus Kamervragen over de uitvoeringsproblemen. De afgelopen maanden kon steeds minder PFAS-houdende grond worden afgevoerd en vielen veel werkzaamheden stil.

In de nieuwe regels die gaan gelden wordt de PFAS-norm verhoogd naar 0,8 microgram PFAS per kilo. Voor grond- en baggerbedrijven die in de problemen zijn geraakt, wil de regering kredietmogelijkheden verruimen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.