CDA Tweede Kamerlid Maurits von Martels sprak vandaag zijn maidenspeech uit in de Tweede Kamer. Het debat ging over omwonenden van een chemiebedrijf in Dordrecht die jarenlang zijn blootgesteld aan een giftige stof.

De stof PFOA of C8, waar het bedrijf Dupont mee werkte, zou mogelijk negatieve effecten hebben op de gezondheid van mens en dier. Tot 2012 is de stof gebruikt in de fabriek in Dordrecht. Von Martels: “Langdurig zijn de omwonenden bij de fabriek blootgesteld aan voor de gezondheid risicovolle hoge waarden van C8 in de lucht. Nog steeds zijn er omwonenden met verhoogde waarden van C8 in hun bloed. Dat had nooit mogen gebeuren! Het CDA staat daarom achter de omwonenden in hun claim. Ook moeten alle omwonenden geholpen en ondersteund worden bij extra medisch onderzoek als daar bij hen behoefte voor bestaat.”

In een maidenspeech is ook ruimte voor een persoonlijk verhaal. In het geval van Von Martels ging dat met name over de agrarische sector: “21.510 kiezers hebben op mij gestemd, daarvoor ben ik zeer dankbaar, maar dat schept ook verplichtingen. De agrarische sector moet weer de erkenning en waardering krijgen die het verdient. Daar heb ik mij tijdens de campagne ook voor ingezet. De Haagse politiek kan wel wat regionale vertegenwoordiging gebruiken. De kloof tussen het platteland en de Randstad wordt steeds groter. Juist keuzes voor de lange termijn zijn belangrijk zeker voor ondernemers die graag duidelijkheid willen van de politiek in plaats van meer regels. Daarbij hoort ook een eerlijke verdeling als het gaat om investeringen in infrastructuur. Niet alleen de randstad moet profiteren maar ook de regio’s.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.