Introductie

Mijn naam is Mona Keijzer, getrouwd en trotse moeder van vijf zonen. Geboren en getogen op Volendam ben ik na mijn studie Rechten in Amsterdam aan de slag gegaan als advocaat. Later heb ik mijn toga ingeruild voor de politiek en ben ik wethouder geworden in Waterland en Purmerend. In 2012 ben ik Kamerlid geworden en in 2017 ben ik met ruim 165.000 voorkeurstemmen herkozen. Sinds oktober ben ik staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat en zet ik mij in voor een duurzame economische groei van Nederland.

Leiderschap is verbinding zoeken. Dat is hard nodig in Nederland. Voor de coronacrisis uitbrak stond het malieveld bijna wekelijks vol met burgers die zich oprecht zorgen maken over hun toekomst Mensen voelen zich niet meer gehoord, lopen vast in bureaucratie of in de steeds veranderende regels. Steden en de regio dreigen uit elkaar gespeeld te worden. Mensen zijn op zoek naar houvast, naar perspectief. Dat is wat het CDA als partij moet geven. 

Ik ben de politiek ingegaan om mensen te helpen en heb dat ook praktisch laten zien. Als woordvoerder zorg heb ik via ‘Meld het Mona’ honderden Nederlanders geholpen die vermalen dreigden te worden door de snelle zorg hervormingen. Ik ben deel van mijn familie, van mijn gemeenschap en sta daar dan ook voor.  Ik wil de verbinding met elkaar zoeken. Want zoals de coronacrisis ons weer heeft geleerd: we moeten het samen doen in Nederland. Samen zijn we sterk.

 

Het Coronavirus heeft ons weer laten zien wat belangrijk is: gezondheid, familie, vrienden, onze samenleving. We moeten nu met elkaar werken aan herstel van onze economie. Hier moet het CDA het verschil maken.

“Wees wijzer, kies Keijzer”

Waarom lijsttrekker?

Beste CDA-leden,

De komende landelijke verkiezingen zullen in het teken staan van de zorg en het herstel van de economie. Ik breng op deze thema’s veel ervaring mee. Met mijn brede ervaring als jurist en advocate, ervaring als wethouder in een kleine en grote gemeente, ervaring als Kamerlid met de portefeuille zorg, cultuur en migratie, en ervaring als staatssecretaris Economische Zaken zal ik er alles voor doen om te werken aan de toekomst van Nederland.

Een antwoord voor de crisis ligt in een betere Europese samenwerking. In mijn werk als staatssecretaris kom ik veel in Brussel en ken ik de wegen en heb ik mijn internationale netwerk opgebouwd. Ik heb dus veel Europese en internationale ervaring, ben verantwoordelijk voor 3 raden in Brussel waaronder de politieke coördinatie over het toekomstig verdienvermogen van Nederland, en ben de hele wereld over geweest om de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven te vertegenwoordigen.

Ik weet van aanpakken en werk aan kleine en grote problemen vanuit een visie op eerlijke economie en eerlijke concurrentie die weer geënt is op solidariteit. Een van de vier uitgangspunten van het CDA. Daarnaast is het 2020 en vind ik dat het tijd wordt dat we laten zien dat het CDA geleid kan worden door een vrouw. Ik word daarom graag uw lijsttrekker. Wees wijzer, kies Keijzer!

Nieuws

#ZetMonaOp1

Het CV van Mona Keijzer

1992
Juridische Bestuurskunde, Universiteit van Amsterdam
1994
Gemeenteraadslid in Waterland
1997
Nederlands Recht, Universiteit van Amsterdam
1998
Wethouder in Waterland
2007
Wethouder in Purmerend
2012
Lid Tweede Kamer
2017
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Bijzonderheden

Lijsttrekkersverkiezing

Keijzer deed mee met de lijsttrekkersverkiezing in 2012 en werd hier 2de. Ze stond vervolgens op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA voor de parlementsverkiezingen in 2012. Ze kreeg 127.666 voorkeurstemmen.

Stemmenkanon

Keijzer geldt als stemmenkanon en haalde bij de verkiezingen van 2017 165.000 stemmen. Keijzer geldt als stemmenkanon en haalde bij de verkiezingen van 2017 165.000 stemmen.

Meld het Mona

In de Kamer was zij woordvoerder verpleeg- en thuiszorg, asiel en migratie en cultuur en werd bekend van het meldpunt ‘Meld het Mona’.

Staatssecretaris

Als staatssecretaris is zij verantwoordelijk voor MKB, ondernemerschap, start-ups en scale ups, topsectorenbeleid, consumentenbeleid, innovatie, mededinging, post, telecom, ICT, ruimtevaart en regiobeleid.

Beter Aanbesteden

Keijzer komt op voor het MKB met o.a. het actieplan ‘Beter Aanbesteden’ waarin duidelijke praktijkafspraken worden gemaakt waardoor er meer effectiviteit voor inkopers en meer kansen bij aanbestedingen voor ondernemers en vooral MKB’ers ontstaan.

Franchise-wet

Ze nam het initiatief voor een franchise-wet. Die moet ervoor zorgen dat er een goede  machtsbalans komt tussen franchisegever en franchisenemer, waarmee de positie van de vaak lokale winkelier in de winkelstraat beter beschermd gaat worden. Ook heeft ze zich uitgesproken voor een verbod op ongewenste telemarketing.

Level playing field instrument

Ook werkt ze aan het verdienvermogen van de toekomst en wil ze graag ondernemers helpen digitaliseren. Daarnaast pleit ze in Brussel voor een extra instrument in de mededingingswetgeving waarmee er een gelijk speelveld op de online platforms kan ontstaan, en heeft ze voorstelt om oneerlijke concurrentie uit landen buiten de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld China, aan te pakken met een zogenoemd ‘level playing field instrument’.

Gezin

Keijzer is getrouwd, heeft vijf zonen, is van Katholieke afkomst en woont in Volendam.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.