Een ieder-voor-zich-samenleving

Lange tijd hebben we gedacht dat we allemaal beter af zijn als we maximaal onze vrijheid en eigen belangen najagen. De laatste jaren zien hoezeer dit heeft geleid tot een ieder-voor-zich-samenleving met verscherpte tegenstellingen. Daardoor zijn we soms niet weerbaar genoeg tegen hufterigheid of tegen waarden die geen plaats hebben in de Nederlandse samenleving. Dat zien we op straat en online. Maar ook bijvoorbeeld in achterblijvende integratie en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, bijvoorbeeld bij de criminele gevolgen van een uit de hand gelopen drugsbeleid. Lees hieronder hoe wij dit willen aanpakken. 

Vind jij ook dat Nederlandse waarden beschermd moeten worden?

Stem CDA.

Bekijk hieronder hoe wij waarden beschermen of lees hoe wij verder doorpakken

We gaan normen handhaven en beschermen

Basale normen in onze samenleving staan onder druk. Op zich legitieme protesten, leiden steeds vaker tot onacceptabele intimidatie, geweldsincidenten en vernieling. De diepere oorzaak is dat basale fatsoensnormen in onze samenleving niet meer vanzelfsprekend door iedereen geaccepteerd worden.

Meer weten? Klik hier

Weg met die studieschuld! De basisbeurs moet terug

We gaan alles repareren wat er scheef en oneerlijk is in het hoger onderwijs. Het huidige leenstelsel zadelt studenten op met torenhoge studieschulden en leidt tot een valse start op de arbeidsmarkt. Als dit zo doorgaat, dreigen jongeren de verloren generatie te worden. 

Meer weten? Klik hier

Bouwen, bouwen, bouwen: 1 miljoen woningen

We gaan repareren wat er in de woningmarkt de afgelopen jaren is scheefgegroeid. Er zijn veel te weinig woningen en investeerders drijven de prijzen op. Voor de meeste mensen is een nieuwe woning niet te betalen. Daar gaan we wat aan doen. 

Meer weten? Klik hier

Samen zijn we één tegen eenzaamheid

De corona crisis heeft niet alleen de economie en de maatschappij platgelegd, het heeft ook onze sociale levens platgelegd. Meer dan ooit is eenzaamheid een probleem in onze samenleving. Bij ouderen, jongeren, en alles ertussen in: eenzaamheid raakt alle leeftijden. 

Meer weten? Klik hier

Waarden centraal

We willen onze waarden weer centraal stellen. En meegeven aan de volgende generatie. Wij geloven in de rol van ouders, scholen en de overheid om jongeren op te voeden tot verantwoordelijke burgers. Daarom willen we in het onderwijs meer aandacht aan de oorsprong van onze cultuur, onze rechtstaat en Nederlandse waarden. We breiden de maatschappelijke dienstplicht uit zodat jongeren een paar maanden van hun leven werken voor de gemeenschap. Zodat zij ervaringen en vrienden opdoen buiten de sociale bubbel waarin zij zijn opgegroeid, maar ook om polarisatie vroeg te bestrijden. Die diensttijd kan ook als ‘maatje’ van een nieuwkomer. Om hem of haar wegwijs te maken in Nederland.

Tradities koesteren

Tradities, cultuur, het Koningshuis, nationale feestdagen en herdenkingen verbinden alle Nederlanders tot een volk. Lokale tradities zoals carnaval verbinden ons met de gemeenschap om ons heen. Dat moeten we koesteren, nationaal en lokaal. We mogen trots zijn op onze waarden en het is belangrijk dat we ze beschermen en actief uitdragen.

Wil jij doorpakken en Nederlandse waarden beschermen?

Word lid!

Doneren

Doneren
Op 17 maart wordt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de koers van Nederland voor de komende 4 jaar gekozen. Door uw steun kunnen we onze boodschap nog beter verspreiden op TV, radio, en online. Elk bedrag is welkom. Wij hopen dat wij op uw steun mogen rekenen!
Hoeveel wilt u doneren?*

* Verplicht veld

Blijf op de hoogte Homepage

Blijf op de hoogte!
We houden je graag op de hoogte over alles wat wij doen voor een land dat we door willen geven! Op die manier houden wij je up-to-date met het laatste nieuws en aankondigingen van het CDA.
Aanhef

* Verplicht veld

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.