27 januari 2017

Werkbezoek Z4 in Zeeland: samen staan we sterker

Vandaag heb ik samen met mijn collega Matthijs van Miltenburg een bezoek aan 4 steden in Zeeland gebracht om te kijken hoe het er voor staat met innovatie en ontwikkeling in de regio. De eerste stop was in Terneuzen: "optimization cross border rail infrastructure". Daar hebben ze mij hun plannen voor de Kanaalzone Gent-Terneuzen voorgesteld.

Vervolgens had ik een werklunch op de Abdij van Middelburg met 13 Zeeuwse burgemeesters om het idee van Campus Zeeland en het Bèta College te bespreken. Want kennis dient als basis voor innovatie en werkgelegenheid.

Daarna ben ik naar Kenniswerf Zeeland en DOK41 in Vlissingen gegaan, een incubator voor jonge ondernemers. Daar hebben we vooral het nut besproken van Europese subsidies voor (startende) ondernemers.

Bovendien heb ik er ook het faillissement van fosforfabriek Thermphos aangekaart. Ik heb er bij de Europese Commissie in Brussel op aangedrongen opnieuw het verband tussen de fosfordump door concurrent Kazphosphate en het failliet gegane Thermphos te onderzoeken. Er zijn destijds vanuit Europa geen antidumpingmaatregelen getroffen. Daarom stuur ik in mijn vragen gericht aan de Commissie aan op een eerlijkere verdeling van de saneringskosten.

De laatste halte vandaag was in Goes. Op de agenda stond de uitwaaifunctie van steden in plattelandsprovincies. Goes werd er voorgesteld als centrumgemeente voor de arbeidsmarkt waarbij we grensoverschrijdende zorgvacatures bespraken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.