24 februari 2017

Radiocolumn februari: 60 jaar na Rome, hoe verder?

Dit jaar bestaat de Europese Unie 60 jaar. Om dit te vieren komen alle regeringsleiders eind maart bijeen in Rome. In 1957 werd in deze stad de EU niet alleen opgericht, maar werd ook het eerste EU-verdrag ondertekend, het Verdrag van Rome. Komende maand zal meer dan ooit ook in het teken staan van de vraag: hoe verder? Als voorzet voor de discussie geeft een rapport van de Rabobank aan, dat meer samenwerking nog steeds een onmisbare bijdrage levert aan onze welvaart. Ik gebruik het Rabobankrapport op 10 mei als basis voor een open studiemiddag in het Waterschapsgebouw in Middelburg.

De onderzoekers van de Rabobank beschrijven in hun studie vier mogelijke routes:

  1. Doormodderen zoals het nu gaat; met weinig zicht op verandering.

  2. Verder integreren: meer gaan samenwerken op de belangrijkste onderwerpen, terwijl andere zaken teruggaan naar de lidstaten.

  3. Een Europa van twee snelheden: een club van landen die meer samen doet, en een andere groep die in een lagere versnelling doorgaat.

  4. Stoppen met de Europese Unie: einde oefening.

Zelf voel ik voor een combinatie van de tweede en derde mogelijkheid: integreren op hoofdzaken en kijken wie er meedoet aan de stappen vooruit. Op verschillende vlakken, zoals de interne markt en onze veiligheid, is meer samenwerking nodig. Ook in de komende jaren levert economische samenwerking een onmisbare bijdrage aan onze welvaart, zo blijkt uit de Rabobankstudie. Europa is ook opgericht voor veiligheid voor onze burgers en behoud van onze vrijheid. Nu Trump aangeeft dat Europa zelf meer moet doen voor de veiligheid, zal dit onderwerp alleen maar belangrijker worden.

Het komt steeds vaker voor, dat binnen de EU landen niet meedoen aan een bepaald onderwerp. Dit zal niet zonder consequenties blijven. Zo zijn er voorstellen om landen die geen vluchtelingen opvangen, te korten op de financiële steun uit Brussel. In de bijeenkomst in Rome zullen de regeringsleiders proberen de schade te beperken. Merkel en Rutte hebben aangegeven, dat ze stappen vooruit willen maken en daarbij zoveel mogelijk landen willen meenemen. Deze opstelling past bij de kernwaarden van de EU, waarin gezamenlijke ontwikkeling en solidariteit hand in hand gaan. Europa mag zich niet laten gijzelen door de nationalistische opstelling in bepaalde lidstaten. Europa moet komen tot een nieuwe dynamiek, die helder maakt waar het om draait. Mijn studiemiddag op 10 mei levert hieraan een bijdrage. Aanmelden kan via mijn website.

U kan altijd mijn volledige radiocolumn lezen of terugluisteren naar het audiofragment. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.