07 maart 2018

Boekpresentatie 'Biobased Economy: next steps'

Borden en bestek, biopolymeren om mosselbanken te vormen, textiel, verf, afwasproducten en zelfs een vierpersoonswagen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de meer dan 100 producten vervaardigd uit biobased materialen die tijdens LandArt Diessen 2017 tentoongesteld waren. Vele bezoekers vroegen echter: “Waar kan ik dit product kopen? Waarom vind ik dit niet in een winkel bij mij in de buurt?”.

Het merendeel van de bezoekers had wel al gehoord van de biobased economie, maar wist niet waar je biobased producten kan kopen. De resultaten van onze interviews vormen de aanleiding voor de publicatie “Biobased Economy: next steps”.

Er is meer nodig om de gewone burger te bereiken. In deze publicatie worden de meest recente ontwikkelingen besproken en aanbevelingen gemaakt om de sector meer zichtbaarheid te geven. We moeten de consument beter betrekken in het verhaal van de biobased industrie.

Een van de EU initiatieven is BioCannDo, opgestart in 2016. Dit door de EU geïnitieerde project wil op een heldere manier het belang van de biobased economie overbrengen. BioCannDo, samen met AVANS Hogeschool als één van de partners, onderschrijft hierbij het belang van “story telling”: biobased moet investeren in het vertrouwen van de consument.

Op woensdag 7 maart hebben Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij en Franc Bogovič het boekje toegelicht in het Europees Parlement te Brussel. Franc Bogovič is voormalig minister voor Landbouw in Slovenië en aanjager van biobased initiatieven in zijn land. 7 maart vormt ook de aftrap van LandArt International. Franc Bogovič opent 10 mei de biobased kunst expositie van LandArt 2018 in Kostanjevica na Krki. Een korte video-impressie van die dag kunt u hier bekijken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.