26 mei 2018

Europa Special Brabant: Belangrijke uitdaging om in 2019 weer een Brabander in Europa te krijgen

Afgelopen zaterdag 26 mei was ik als gastspreker aanwezig bij de Europa Special, die was georganiseerd door het CDA Brabant in nauwe samenwerking met de Buitenlandcommissie EVP/CDA Brabant. Via dezecommissie kunnen CDA-leden via mij input leveren in het beleid van de EU. Omgekeerd kan ik zo Europa dichter bij de burger brengen.

In de discussie ben ik vooral ingegaan op het feit, dat dit een uniek moment is voor het CDA Brabant. Als politieke partij die opkomt voor de belangen van een topregio in Europa, staat zij voor een belangrijke uitdaging. Allereerst door het leveren van inhoudelijke inbreng voor de programmacommissie van Pieter van Geel, die het CDA verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 gaat schrijven. Maar ook staat zij voor de taak om minimaal één kandidaat op de CDA verkiezingslijst krijgen, die er in slaagt voldoende voorkeurstemmen te halen, vooral in de eigen regio, om zo een zetel in het Europees Parlement te verdienen.

Onder leiding van Thijs de Jong kregen de ruim zestig deelnemers volop de gelegenheid hun ideeën over het belang van Europa in te brengen. Een van mijn conclusies daaruit was, dat verbetering van de relatie van de EU met haar burgers meer aandacht verdient. Europa dient een partnership aan te gaan met burgers en ondernemers, die met Europees geld succesvolle projecten realiseren. Door die mensen in hun kracht te zetten, zoals ik samen met een aantal collega’s doe in de actie ‘Let the Stars Shine’, kunnen zij zelf hun boodschap vertellen. Het CDA zou lokaal een zelfde aanpak kunnen kiezen om de band met de kiezers aan te halen. Dit kan ook door extra aandacht te besteden aan praktische problemen in grensregio’s, zoals de grensregio met Vlaanderen, om zo als CDA de betekenis van Europa zichtbaar te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.