05 november 2018

EVP-Spitzenkandidaat stemming in Helsinki

Op 7 en 8 november neem ik samen met collega’s van de CDA-fractie in het Europees Parlement deel aan het EVP-congres in Helsinki. Tijdens dit congres komt er duidelijkheid over de ‘Spitzenkandidaat’ van de EVP voor de Europese Verkiezingen in 2019.  Voorheen werd de commissievoorzitter voorgedragen door Europese Raad en moest die daarna goedgekeurd worden door het parlement. Sinds 2014 dragen alle fracties in het parlement een Spitzenkandidaat voor bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Spitzenkandidaat van de grootste fractie wordt vervolgens voorgedragen bij de Europese Raad van Regeringsleiders. De Europese Raad kiest dan uit de kandidaten maar is verplicht rekening te houden met de verkiezingsuitslag van het Europees parlement. Ze hoeft daarom niet voor de kandidaat uit de grootste fractie te kiezen, maar ze moet het wel in rekening nemen. De kandidaat die door de Europese Raad werd uitgekozen moet verantwoording afleggen in het Europees Parlement en wordt daarna verkozen of afgekeurd door dit parlement.

Alex Stubb (Finland) en Manfred Weber (Duitsland) hebben zich kandidaat voor de EVP gesteld. Het CDA heeft al steun uitgesproken aan de kandidatuur van Manfred Weber. Manfred Weber is al jaren een goede vriend van het CDA, iemand die wij goed kennen. Een betrouwbare fractievoorzitter die ook heeft aangetoond dat hij CDA-punten steunt, zoals bijvoorbeeld ons standpunt over het EU-lidmaatschap van Turkije. Bovendien heeft hij laten zien een echte bruggenbouwer te zijn.

Aankomende donderdag om 13.00 wordt de uitslag bekend gemaakt. Voor de laatste updates kunt u terecht op mijn social media-kanalen en website.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.