14 november 2018

Persbericht: Vanaf mei 2019 goedkoper bellen naar het buitenland

Op woensdag 14 november heeft het Europees Parlement in Straatsburg met grote meerderheid de Europese Telecomwet (Europese Elektronische Communicatie Code, oftewel EECC) aangenomen. “We maken zo onder andere een einde aan buitensporige kosten voor bellen naar het buitenland, bevorderen de uitrol van 5G-netwerken en introduceren een Europa-wijd waarschuwingssysteem voor noodsituaties en rampen” aldus Lambert van Nistelrooij, medeonderhandelaar en EVP-woordvoerder op de Telecomwet in de Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europees Parlement.

Van Nistelrooij: " Sinds vorig jaar kunnen mensen vanaf hun vakantieadres met een gerust hart even naar huis bellen of het internet raadplegen; de nieuwe roamingregels hebben de extra kosten drastisch verlaagd. De kosten voor het bellen naar het buitenland vallen hier niet onder en blijven vaak hoog. Gelukkig is daar nu een einde aan gemaakt. Een zoon of dochter bellen die zijn Erasmus-uitwisseling in een ander EU-land doet? Een oude vriend SMS’en die woont en werkt in het buitenland? Geen dure telefoontjes of sms’jes meer naar vrienden of familie in het buitenland. Per 15 mei 2019 gelden er maximumtarieven op bellen (EUR 0.19/min) en sms-en (EUR 0.06/SMS) naar het buitenland vanuit je thuisland.”

Lambert van Nistelrooij vervolgt: “We stimuleren de snelle ontwikkeling van het 'Internet of Things' (IoT) en bevorderen de uitrol van een nieuwe generatie snelle netwerken (5G). De verwachting is dat de marktwaarde van de IoT-gerelateerde economie in de EU in 2020 de grens van één biljoen euro doorbreekt; een groeipercentage van 50% per jaar vanaf 2014. Nederlands’ aandeel in IoT vertoont vergelijkbare cijfers; van 18,5 miljard in 2014 tot 58 miljard in 2020. Met deze nieuwe wetgeving geven wij een boost aan de leidende positie van Nederland in Europa op het gebied van Internet of Things. Tenslotte wordt er Europa-breed, naar Nederlands voorbeeld, een 'reverse 112' systeem, een burgerwaarschuwingssysteem zoals NL-Alert, ingevoerd. Nederlands is hier gidsland!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.