25 juni 2018

Radiocolumn nummer 92: ‘Pluk-ze’ en ‘Meld-het’ over grenzen heen

Open grenzen zijn cruciaal voor elke burger en voor de economie, zeker in onze grensregio’s. Maar tegelijkertijd zijn grensregio’s wel het speelveld voor criminelen. Zij kennen geen grenzen, zeker waar het gaat om de dumping van drugsafval. Kwalijk is dan ook het besluit van het Rijk om haar vergoedingen voor de opruimkosten van grondeigenaren stop te zetten. Hiermee neemt de kans toe dat vaten met afval niet meer worden gemeld. Nu steeds vaker dumpingen ook aan de andere kant van de grens plaatsvinden, werken we in Brussel naar Nederlands voorbeeld aan een Europese ‘Pluk-ze-wet’. Ook kan sinds kort een ‘Joint Investigation Team’, zoals voor het MH17 onderzoek, worden ingezet.

Limburg, Brabant en Zeeland merken vrijwel dagelijks de gevolgen van de grensoverschrijdende criminaliteit. Zuid-Nederland is zo geleidelijk het ‘drugsputje’ van Europa geworden. Het opruimen van gedumpt drugsafval kost speciale reinigingsdiensten handenvol werk. Het is slecht voor het milieu en de grondeigenaren, zoals boeren, gemeenten en beheerders van natuurgebieden, blijven met de hoge kosten zitten. Nadat het Rijk haar bijdrage in die kosten had stopgezet, hebben de Brabantse fracties van Christen Unie/SGP en CDA in Provinciale Staten de noodklok geluid.

Als Europarlementariër word ik nadrukkelijk door mijn Vlaamse collega’s aan de jas getrokken nu Nederlandse drugscriminelen ook regelmatig in Vlaanderen opduiken. Geen goede beurt voor Brabant. Hopelijk dat we gezamenlijk snel werk kunnen maken van nieuwe wetgeving, zoals het aanpakken van crimineel geld via een Europese ‘Pluk-ze-wet’. Ook zullen we stimuleren dat steeds vaker grensoverschrijdende onderzoeksteams worden ingezet.

Tegelijkertijd dient er oog te zijn voor de onzekerheid als grondeigenaren met hoge kosten worden opgezadeld en daarom meldingen van dumping van afval van drugslabs achterwege laten. ‘Pluk–ze’ en ‘Meld–het’ zijn twee kanten van dezelfde medaille. We kunnen in Brabant niet langer wegkijken. Het is de hoogste tijd om samen met onze zuiderburen in actie te komen in het belang van volksgezondheid, milieu en een geloofwaardige en slagvaardige overheid, aan beide zijden van de grens.

U kan altijd mijn volledige column lezen of het audiofragment beluisteren. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik dan hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.