29 augustus 2017

Radiocolumn: BioCan(n)Do!

Om de klimaatafspraken van Parijs te kunnen nakomen moeten we op zoek naar een andere aanpak. Zo zullen we bij het ontwikkelen van nieuwe producten in plaats van aardolie en aardgas steeds meer gebruik moeten van plantaardig materiaal. Om u een indruk te geven van deze aanpak organiseer ik tijdens de kunstroute LandArt Diessen van 31 augustus tot en met 10 september een speciale expositie. Hier heb ik in samenwerking met het project ‘BioCannDo’ zo’n honderd zogenoemde biogebaseerde producten verzameld, van een fruitschaal uit olifantengras tot een auto van de TU Eindhoven. Tevens is dit de start voor de actie ‘Let the Stars Shine’, die in 2018 eindigt in een tentoonstelling van de beste initiatieven in Brussel.

Bedrijven die van bio-producten een winstgevende business willen maken, krijgen van verschillende kanten steun. De provincie Brabant is samen met Avans Hogeschool één van de deelnemers in het Europese project ‘BioCannDo’. In dit project ligt de nadruk op de promotie onder het brede publiek. Bijvoorbeeld door aan te geven waar je bio-producten kunt kopen. Deze aanpak wordt in de komende jaren in geheel Europa uitgerold. Vanuit Brussel helpen we initiatiefnemers door een deel van het bedrijfsrisico over te nemen. Hiervoor heb ik in het Europees Parlement 1 miljard euro kunnen vrijmaken, die tot 2020 beschikbaar is om aan te tonen dat het anders kan.

Met acht andere Europarlementariërs hebben we de handen ineen geslagen in het initiatief ‘Let the Stars Shine’. In ons eigen land selecteren we elk de beste initiatieven, die we in Brussel een Europees platform bieden. We laten hen fonkelen als sterren. Afgelopen jaren heb ik al diverse bedrijven ontmoet, waar ik trots op ben. Zo maakt Millvision uit Raamsdonk voor de tuinbouw de Bio-pot, die geheel afbreekbaar is. En gebruikt Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout aardappelzetmeel en kokostouw voor mosselbanken in de Waddenzee. Met dit soort bedrijven wil ik ook buiten het Europees Parlement de biogebaseerde aanpak promoten. Omdat het bio based kan: BioCan(n)Do!

Voor meer informatie: Let the Stars Shine.

U kan altijd mijn volledige column lezen of terugluisteren naar het audiofragment. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.