04 oktober 2017

Radiocolumn: Europa Anders

Onlangs benadrukte Commissievoorzitter Juncker het nog eens in zijn ‘State of the Union’, zijn jaarlijkse speech voor het Europees Parlement: de situatie in Europa is nu beter dan vorig jaar. Zowel politiek als economisch zijn verbeteringen merkbaar en zichtbaar. Ook komen er in Brussel nieuwe zaken op de agenda, zoals bescherming tegen cybercrime, versterking van de Eurozone en méér inzet op onderzoek en innovatie. Nu de vraag in Zuid-Nederland naar goed opgeleide mensen sterk toeneemt, zijn extra inspanningen nodig om tot oplossingen te komen. Samen met de Buitenlandcommissie van het CDA-Brabant organiseer ik daarom op 12 oktober bij Vanderlande in Veghel een speciale themamiddag.

Door extra investeringen groeit de economie in Europa weer, zelfs meer dan in de Verenigde Staten. Voor de politiek liggen er nog een aantal grote klussen, zoals de onderhandelingen over de Brexit, vorming van een Europese defensie en versterking van de buitengrenzen en van de Euro. Veel wordt verwacht van de samenwerking tussen Merkel en Macron, die vanuit Duitsland respectievelijk Frankrijk een scherper profiel willen geven aan Europa. Een Europa dat haar economie verder vernieuwt en zich houdt aan klimaatverdragen.

Europa moet het hebben van het omzetten van topkennis in het leveren van producten en diensten. Van ‘Bedacht in Europa’ naar ‘Gemaakt in Europa’. Door deze ontwikkelingen komen er ook op gemeentelijk en provinciaal niveau indringende vragen op ons af. In diverse sectoren komen we nu al mensen te kort. Wat kunnen we doen om onze werknemers bij de tijd te houden? Wat kan Europa daarbij betekenen? Tijdens de studiemiddag ‘Internationalisering arbeidsmarkt en scholing van werkenden ‘ ga ik met betrokkenen kijken, hoe we tot initiatieven kunnen komen. Zodat het opleidingsniveau bij bedrijven, vooral op HBO en MBO niveau, wordt verbeterd. Wilt u deelnemen, stuur dan een email naar [email protected].

U kan altijd mijn volledige column lezen of het audiofragment beluisteren. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.