11 maart 2015

'Slimme specialisatie in Riga en Sevilla'

Op vrijdag 13 februari sprak ik tijdens de ministeriele conferentie van het nieuwe Letse voorzitterschap in Riga over het belang van synergie tussen de Europese Structuur- en Investeringsfondsen, de fondsen voor onderzoek en innovatie en de Europa 2020 doelstellingen. Letland heeft een goede focus aangebracht en richt zich op slechts 5 sectoren. Hier vallen onder andere de bio-gebaseerde economie en de ICT sector onder. Het is van groot belang dat ze ook grensoverschrijdend en zelfs Trans-Europees goede partners uitkiezen om de Slimme Specialisatie strategie duurzaam te verankeren.

Als aanvulling op de conferentie in Riga heb ik op vrijdag 6 maart gesproken tijdens de Smart Specialisation conferentie in Sevilla. Het onderwerp van de conferentie was onderzoek en innovatie strategie├źn voor slimme specialisaties. Ik heb gesproken over de "Stairway to Excellence". De investeringen in onderzoek en innovatie moeten beter worden opgenomen in heel Europa als we innovatie en hoogwaardige productie een impuls willen geven. Producten die gemaakt worden in Europese regio's zullen Europa als geheel versterken. Door regio's te ondersteunen in de implementatie van de slimme specialisatie strategie├źn kan de innovatie kloof gedicht worden. Een belangrijk aspect voor het versterken van de Europese concurrentiepositie in de wereld.

Voor meer informatie over de bijeenkomst in Riga kunt u het nieuwsartikel "Conference to focus on sustainable and knowledge- and innovation- based economic growth" lezen. Voor dit artikel klik hier

Voor mijn presentatie tijdens de bijeenkomst in Riga klik hier

Voor meer informatie over de bijeenkomst in Sevilla kunt u het nieuwsartikel 'European Committee of the Regions and European Commission join forces to enhance support for the implementation of Research & Innovation Strategies for Smart Specialisation in EU regions' lezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.