05 oktober 2018

Straatsburg deze week 01/10-04/10

Het Europees Parlement in Straatsburg kleurde deze week rood en wit, oftewel de kleuren van onze mooie Brabantse vlag. Ik mocht deze week maarliefst 55 Brabanders ontvangen, uit onder meer Gemert, Helmond en Hilvarenbeek. Meer daarover kunt u hier lezen.

Uiteraard werden er ook weer belangrijke beslissingen genomen deze week. Zo besloten wij om de CO2-uitstoot van auto's met 40% te verminderen. Meer daarover in mijn video-bijdrage aan het einde van de pagina.

Ook hebben gestemd over een EU agenda voor landelijke, bergachtige en afgelegen gebieden aangenomen. Het voorstel ging over het inspelen op de specifieke behoeften van plattelands-, bergachtige en afgelegen gebieden en zorgt voor een grotere rol voor o.a. plattelandsgebieden in cohesie, sociale en economische zaken.  Veel dorpen voelen zich vergeten. Anti-Europese geluiden krijgen voet aan de grond. Er vindt een bevolkingsvlucht plaats uit vele plattelandsgebieden. Jonge, vitale mensen, trekken voor studie en werk naar economisch sterkere regio’s, de urbane gebieden. Maar zij keren veelal niet meer terug.  Dorpen vergrijzen, en snel. Het Europese Plattelandsparlement, gesteund door Raad van Europa en de Europese Commissie, heeft vorig jaar om een andere koers gevraagd. Wij vinden dat ook de verafgelegen gebieden moeten mee komen. In 2016 stelden wij, onder het Nederlands voorzitterschap, het Pact van Amsterdam op, voor een sterk Europees stedenbeleid. Twee jaar later gaan we voor een pact voor de Smart Rural Communities. De basis is in 2017 in het Europese Parlement al gelegd door middel van de Verklaring van Venhorst. Nu trekken we verder. De EU moet er namelijk ook zijn voor wie verder van de centra woont, in berggebieden, en op het platteland.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.