15 november 2018

Straatsburg deze week - 12/11-15/11

De voorlaatste Straatsburg-sessie van 2018 is alweer tot een eind gekomen.

Deze week bespraken en stemden wij onder andere over het Meerjarig financieel kader (MFK), oftewel het EU budget, de afschaffing van extra kosten voor bellen naar het buitenland en het beschermen van de EU-verkiezingen tegen manipulatie door buitenlandse mogendheden

Bovendien bracht Angela Merkel een langverwacht bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.

Bijdrage MFK

Goedkoper bellen

Op woensdag 14 november heeft het Europees Parlement in Straatsburg met grote meerderheid de Europese Telecomwet (Europese Elektronische Communicatie Code, oftewel EECC) aangenomen. “We maken zo onder andere een einde aan buitensporige kosten voor bellen naar het buitenland, bevorderen de uitrol van 5G-netwerken en introduceren een Europa-wijd waarschuwingssysteem voor noodsituaties en rampen. Meer informatie in mijn persbericht hier. Bovendien kunt u hier mijn videobijdrage bekijken. 

Handen af van onze verkiezingen

Het manipuleren van verkiezingen door middel van 'fake news' en het misbruiken van sociale netwerken, bijvoorbeeld rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in 2016, halen helaas regelmatig de krantenkoppen. Op woensdagmiddag bespraken we samen hoe wij onze Europese verkiezingen in mei 2019 kunnen beschermen. Bekijk hier mijn bijdrage in de plenaire en mijn eigen videobijdrage.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.