21 december 2013

Kerstboodschappen uit de raad van Aalburg?

In de donkere dagen voor kerst maken we het extra gezellig in ons huis. Een kerstboom, versiering en kaarslicht maken dat velen deze tijd zien als hét hoogtepunt van jaar. Kerst, waar we de geboorte van Jezus vieren, is ook het feest van vrede én verbroedering.Met die gedachte in het achterhoofd zat ik afgelopen dinsdag met gekromde tenen op de publieke tribune.
Wellicht bevangen door verkiezingskoorts wordt de toon van de discussie van de raadsleden harder. Natuurlijk, het is goed om de verschillen tussen de verschillende partijen te benadrukken. Af en toe lijkt het echter dat de toon van de discussie belangrijker is dan de inhoud. Vergeet men dat de raad er is om de belangen van inwoners te dienen en kwalitatief de beste besluiten te nemen?

Als eerste deed Shah Sheikkariem (Ideaalburg) een duit in het zakje bij de discussie over het SOOLVA-dossier. De gehele raad zich in wil zetten voor de kwaliteit en continuïteit van het openbaar onderwijs in onze gemeente. Inmiddels zijn door de impulsen van Ideaalburg én de inzet van wethouder Cees Schreuders (CDA) grote stappen voorwaarts gemaakt. Bestuur en bestuurder zijn opgestapt, er wordt weer gebouwd aan rust én vertrouwen. Vreemd, dat er dan een karrenvracht modder vanuit Sheikkariem over Schreuders wordt uitgestort. Hij zou volgens het raadslid uit Broek niet in staat zijn om dit dossier tot een goed einde te brengen. Als klap op de vuurpijl dreigt Sheikkariem een motie van afkeuring of wantrouwen in te dienen. Dat terwijl pas ruim een maand geleden het interim-bestuur aan de slag is gegaan. Gelukkig stond hij hierin alleen en moest hij bakzeil halen. Ik vind deze manier van discussiëren niet productief en opbouwend. Iedereen snapt toch dat het beter is om in eendrachtige samenwerking de toekomst van het openbaar onderwijs in Wijk en Aalburg, Babyloniënbroek en Eethen veilig te stellen? Door de continu negatieve berichtgeving in de media zal het vertrouwen van personeel én ouders echt niet toenemen. Na een onnodig moeizame discussie is uiteindelijk een stappenplan afgesproken.  Hopelijk zetten college en raad nu eendrachtig de schouders er onder.

Als tweede was Henno Timmermans (Aalburgse Alliantie) aan de beurt. Hij vond het noodzakelijk om de SGP te betichten van hypocriet gedrag. Waarom? Geen idee. De SGP had samen met de ChristenUnie een motie ingediend om de lijkbezorgingsrechten in 2014 niet te verhogen. Gewoon een onderbouwd en oprecht voorstel. Je mag het daar natuurlijk niet mee eens zijn maar waarom dan gelijk mensen gaan betichten van hypocriet gedrag? Misschien in de overtuiging dat je hier jezelf het meest profileert? Ook Timmermans stond alleen in zijn betoog, het voorstel van SGP en Christenunie werd door alle anderen gesteund.

Waarschijnlijk moe van alle nodeloos lange discussies werd er aan het einde van de raadsvergadering als klap op de vuurpijl nog een opmerkelijk besluit genomen. Pim Bouman (BAB) had een motie ingediend om Veldzicht open te houden zolang het nieuwe zwembad niet gereed is. De kosten zouden verhaald moeten worden op de aannemer.  Juridisch én praktisch een moeizaam, onhaalbaar en duur proces. Het daadwerkelijk uitvoeren van dit besluit gaat de belastingbetaler van Aalburg minstens tienduizenden euros kosten. SGP, Alliantie, BAB en opmerkelijk genoeg óók de eigen VVD van de betrokken wethouder Sylvana de Backer zijn hiervoor verantwoordelijk. Onverstandig dus.  En wat is het doel? Geen idee. De wethouder had immers al toegezegd om in februari met een actuele planning en mogelijke alternatieven voor de zwemmers te komen. 

Hopelijk komen alle raadsleden deze kerstperiode tot bezinning en wordt deze tijd gebruikt om bruggen te slaan naar elkaar. Geen enkele kiezer is namelijk gebaat bij een raad die zit te kissebissen. We zullen het in belang van Aalburg samen moeten doen. Met respect voor elkaars standpunten. Ook na de verkiezingen van 19 maart 2014!!!  

Arno Bouman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.