06 mei 2020

CDA Brabant maakt beoogd gedeputeerden bekend

Beste leden & relaties,

Morgen presenteren VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant het nieuwe coalitieakkoord “Samen, Slagvaardig en Slim: ons Brabant”.

Vandaag maken we bekend dat Erik Ronnes en Elies Lemkes-Straver door de CDA-fractie zijn voorgedragen om toe te treden tot het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Erik Ronnes als beoogd gedeputeerde Ruimte & Wonen en Elies Lemkes-Straver als beoogd gedeputeerde Landbouw, Voedsel & Natuur.

Een vertrouwenscommissie binnen CDA Brabant heeft deze voordracht voorbereid en in dat kader gesprekken gevoerd met kandidaten voor de functie van gedeputeerde.

Als fractievoorzitter ben ik trots dat we als CDA twee ijzersterke kandidaten leveren op voor Brabant betekenisvolle portefeuilles. Erik Ronnes is als huidig Tweede Kamerlid voor velen van u een bekend gezicht. Elies Lemkes-Straver, op dit moment lector Duurzaam Produceren in de agrifoodsector aan de HAS Hogeschool, is nieuw in het openbaar bestuur. Samen vormen zij een uitstekende combinatie, die een waardevolle bijdrage kan leveren aan een nieuw, stabiel provinciebestuur.

De andere beoogd gedeputeerden zijn Christophe van der Maat (VVD, Mobiliteit, Financiën & Organisatie), Martijn van Gruijthuijsen (VVD, Economie, Kennis & Talentontwikkeling), Eric de Bie (FvD, Energie, Erfgoed & Bestuurlijke Vernieuwing), Peter Smit (FvD, Water & Bodem) en Wil van Pinxteren (LB, Vrije Tijd, Bestuur & Veiligheid).

Als gevolg van de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal mensen de fysieke presentatie van de gedeputeerden en het coalitieakkoord op 7 mei bijwonen. Wel wordt de presentatie live uitgezonden via een webcast op YouTube en kunnen kijkers tijdens de uitzending vragen stellen via WhatsApp. Verdere details hierover worden donderdag bekend gemaakt via www.brabant.nl.

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wordt op 15 mei geïnstalleerd. Vanaf die datum zijn onze beoogd gedeputeerden officieel in functie. Ik hoop dat Erik en Elies snel met u kunnen kennismaken.

Met vriendelijke groet,

Ankie de Hoon
Fractievoorzitter CDA Brabant

Over onze beoogd gedeputeerden:

Erik Ronnes (52) is sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, met momenteel als portefeuilles Wonen, Ruimtelijke Ordening, Financiën en Staatsdeelnemingen. Daarvoor was hij o.a. raadslid en wethouder in zijn woonplaats Boxmeer en werkzaam bij Xerox.

Elies Lemkes-Straver (62) is sinds 2018 lector Duurzaam Produceren in de agrifoodsector aan de HAS Hogeschool. Daarvoor was zij o.a. algemeen directeur van de ZLTO en stond ze aan de basis van Brainport Eindhoven als eerste directeur van de Stichting Brainport en van de ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development. Elies woont in Nuenen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.