CDA Brabant
28 april 2020

Spreektekst Tanja van de Ven-Vogels – Debat over PIP Logistiek Park Moerdijk op 24/04

Spreektekst1 Tanja van de Ven-Vogels – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over het Provinciaal Inpassingsplan Logistiek Park Moerdijk 
(24-04-2020)

Voorzitter,

Logistiek Park Moerdijk is van grote betekenis voor onze provincie in het algemeen en de gemeente Moerdijk in het bijzonder. Dat het college voor dit inpassingsplan een oplossing heeft willen zoeken die binnen 26 weken kan worden gerealiseerd, is dan ook te begrijpen.

Echter, de wijze waarop het college dit heeft gedaan, verdient allesbehalve de schoonheidsprijs. En is wat het CDA betreft niet voor herhaling vatbaar.

Want tegen de afspraken met het Rijk en andere provincies in, en in strijd met haar eigen beleidsregels, koopt dit provinciebestuur stikstofruimte van agrarische bedrijven op. Binnen maar ook buiten Brabant, zonder dat de betreffende provincies dat wisten. En dan nog maar te zwijgen over wat het in de agrarische wereld teweeg heeft gebracht. Pijnlijk! Een staaltje ‘cowboygedrag’ dat in de bestuurlijke wereld zijn gelijke niet kent. Alsof we in het Wilde Westen zijn. Vraag: kunt u toezeggen dat de provincie zich bij volgende ruimtelijke ontwikkelingen aan haar eigen (beleids)regels houdt, geen cowboytje meer speelt en een fatsoenlijk proces volgt?

Bij de zoektocht naar op te kopen bedrijven is gezocht op Funda. Waarom heeft het college geen oproep aan Brabantse bedrijven gedaan om hun stikstofruimte te koop aan te bieden? Bijvoorbeeld in de nertsenhouderij, een sector die vanaf 2024 verboden is, en waar ondernemers graag stikstofruimte hadden willen aanbieden om een faillissement te voorkomen?

Volgens dit inpassingsplan leveren zes veehouderijbedrijven in het hele land ammoniak in en krijgt Logistiek Park Moerdijk krijgt er stikstofruimte voor terug. Is het juridisch mogelijk stikstof te compenseren met ammoniak? Zijn dat niet twee verschillende stoffen, die niet uitruilbaar zijn en die allebei een ander effect hebben op de natuur? Lopen we als provincie daarmee niet opnieuw het risico om onderuit te gaan bij Raad van State? Heeft het college geprobeerd om extern te salderen met stikstof? Dat zou wat ons betreft de voorkeur hebben gehad.

Een ander aspect: de gezondheid van onze inwoners. Kunt u aangeven met welke factor de fijnstofemissie toeneemt, indien ammoniak wordt ingeruild voor stikstof? Hoe ziet u dit in het licht van de zorgplicht jegens onze burgers?

Als CDA zijn we van mening dat iedere sector moet bijdragen aan verlaging van de stikstofdepositie. Uitruil tussen sectoren moet daarbij mogelijk zijn én blijven. Balans is echter het sleutelwoord. De ene sector mag niet de andere leegtrekken, en voor het oplossen van het stikstofprobleem moet niet één sector alleen hoeven opdraaien. Zodat elke Brabander zijn brood kan blijven verdienen.

Tot slot. In Brabant doen we het samen, sluiten we niemand uit, en doen we niets achter of over elkaars rug. We hopen dat in uw vervolgaanpak terug te zien.

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Tanja van de Ven-Vogels PIP Logistiek Park Moerdijk (24 april 2020)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.