29 mei 2019

Verslag vanuit de raad

Vorige week donderdag, 23 mei, stond er weer een raadsvergadering gepland.

 

Tijdens de raadsvergadering stonden allereerst twee punten met betrekking tot de ABG op de agenda. Dankzij een amendement vanuit CDA is er unaniem aangesloten bij het amendement uit Gilze Rijen en hiermee wordt de ABG organisatie verzocht om de incidentele lasten vanuit de eigen organisatie te dragen. Verder zijn tevens de conclusies vanuit de rapportage van Berenschot met betrekking tot de ABG samenwerking besproken. De ABG-organisatie zal direct aan de slag moeten om ambtelijke uren doelmatiger en efficiënter in te vullen.

 

Daarnaast hebben wij tijdens de raadsvergadering aandacht gevraagd over de verspreiding van cittaslow gedachte in onze gemeente. Tijdens een eerder gesteunde motie hebben wij al gevraagd om hier qua sociale gezondheid ook op specifiek op in te zetten. In het kader van de evaluatie cittaslow hebben wij daar nogmaals naar verwezen.

 

Verder hebben wij met name ook aandacht gevraagd voor de oplopende kosten van bijvoorbeeld het traject het markdal. Hier wordt nu opnieuw aanvullend budget voor gevraagd. Ook de noodzaak van de cultuur historische waardebepaling door de gemeente betwijfelen wij.

 

Tijdens het vragenhalfuurtje hebben wij daarnaast nog aandacht gevraagd voor de alternatieve routes bij afsluitingen van wegen in onze gemeente. Nog te vaak blijkt de omleiding ongeschikt voor de hoeveelheid omgeleid verkeer. De wethouder ging de door ons geschetste oplossingen in het vervolg bekijken. Als laatste hebben wij tijdens het vragenhalfuurtje aandacht gevraagd voor de sociale problemen die spelen bij de handhaving van recreatieterreinen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.