13 november 2019

Verslag vanuit de raad

Afgelopen raadsvergadering stond de begroting voor 2020 op de agenda. Tijdens deze vergadering is de begroting voor 2020 door verschillende fracties tegen het licht gehouden en is er een goede en inhoudelijke discussie gevoerd.


Het college heeft een sluitende begroting voor 2020 gepresenteerd. Om de begroting sluitend te maken zit in het voorstel van het college een stijging van de OZB inkomsten voor woningen en niet woningen van 3% en 6%. Het CDA maakt zich al langer zorgen om de stijging van de woonlasten en OZB lasten voor bedrijven. Ook de toeristenbelasting stijgt met 6,4%. Het CDA is er voorstander dat alle inwoners van de gemeente (dus zowel bewoners als gevestigde bedrijven) gelijk bijdragen aan de ambities van de gemeente. Hiervoor werd een amendement ingediend. Het argument van het college was dat andere gemeenten tevens de niet woningen een hogere bijdrage leveren aan de inkomsten van de gemeenten. Het amendement werd na een aanpassing om geen lager begrotingsoverschot te verkrijgen in stemming gebracht maar helaas niet door de andere partijen overgenomen.


Naast het amendement gelijke monniken gelijke kappen had het CDA nog een tweede amendement. In de begroting was een reconstructie van het fietspad in de Heistraat in Chaam opgenomen. Gezien het beperkte recreatieve gebruik van dit fietspad heeft het CDA voorgesteld  dat er alleen het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd en dat de investering wordt ingezet voor een verbindend fietspad tussen de kern Alphen en de aan te leggen fietsallee. Het GBA had een motie voorbereid voor Cittaslow fietspaden. Hierdoor is er besloten om de motie en het amendement te combineren. Het college moet vervolgens met een investeringsplan komen voor de aan te passen of aan te leggen fietspaden. Het mag duidelijk zijn dat het CDA hierbij het gewenste fietspad tussen Alphen en de fietsallee nog niet is vergeten.


De motie omtrent de jeugdparticipatie is na wat aanpassingen unaniem door de raad aangenomen en het college gaat nadenken over hoe zij de jeugd vanaf brugklas van de middelbare school beter bij de gemeentepolitiek kan betrekken. De motie omtrent Trots zijn op het MKB uit onze gemeente is niet in stemming gebracht. Tijdens de behandeling hiervan is duidelijk geworden dat alle partijen en het college trots zijn op onze MKB ondernemers. Wij hopen dan ook dat dit de komende tijd duidelijk blijkt bij het behandelen van initiatieven en wet- en regelgeving.


Het CDA heeft verdeeld gereageerd op de moties van andere partijen. De motie omtrent alternatieve woonruimtes van het GBSV heeft het CDA aangevuld omtrent VAB locaties en gesteund. Hierbij wordt het college gevraagd om te kijken naar alternatieven voor het wonen op recreatieparken voor de sociaal kwetsbare deelnemers van de samenleving. Omtrent de N639 waren er een 3tal moties, de motie met betrekking tot advies40 en het verwijderen van parkeerplaatsen zijn weggestemd door de raad. De motie omtrent de verlichting langs het fietspad van de N639 kon op gedeeltelijke steun van het CDA rekenen en is ook aangenomen door de raad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.