10 februari 2020

Verslag vanuit de raad

Donderdag 6 februari stond de eerste raadsvergadering van 2020 op de agenda. De avond begon met 3 insprekers over 2 verschillende woningbouwplannen in Alphen. Met name bij het gewenste CPO project zal het college de raad toch nog maar eens moeten uitleggen waarom dit soort burgerinitiatieven niet worden omarmd. Ook bij het Hof van Gerla hebben we als fractie vragen gesteld maar hierin is de raad voorlopig nog niet aan zet. Bij het vragenhalfuurtje hebben wij wederom navraag gedaan naar de status van het project van het oude dorpshart in Galder.

Tijdens het vervolg van de lange agenda hebben wij de volgende CDA standpunten naar voren gebracht:

Wij hopen dat door middel van de aanstaande omgevingswet, langdurige procedures zoals die van de kwaalburg in Alphen, tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast zijn wij van mening dat de raad uiteindelijk zelf verantwoordelijk moet blijven voor het wijzigen van een bestemmingsplan en ook voor de implementatie van de nieuwe omgevingswet. Wij zullen het college en de nieuwe werkgroep voor de omgevingswet dan ook kritisch volgen ten aanzien van het afwijzen van de procedures door het college en de adviserende rol van de werkgroep.

Ook blijven wij kritisch ten opzichte van de RES. Hoewel er in Alphen Chaam op korte termijn geen opgave ligt voor het faciliteren van grootschalige duurzame energie projecten zullen we voor de langere termijn moet kijken naar maatregelen die zowel technisch gezien zo veel mogelijk opleveren als ook zo min mogelijk negatief effect hebben op de leefomgeving.

Op het gebied van onderwijs hebben wij vooral aandacht gevraagd voor de meest kwetsbare personen wanneer het gaat om het leerlingenvervoer. Ouders kunnen waar mogelijk een rol spelen in de reguliere vervoersmogelijkheden maar uiteindelijk moet speciaal vervoer voor iedere leerling die dit nodig heeft toegankelijk zijn. De rol van de scholen ten aanzien van de cultuurvisie en ook op de dynamische strategische onderwijs agenda mag niet worden onderschat. Samen met de gemeente dragen de scholen een gedeelde verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de strategische onderwijs agenda. laatste hebben wij bij de onderwijs agenda ook nog beweging als belangrijk aandachtspunt benoemd.

Tenslotte is het CDA:

Benieuwd naar het huisvestingsonderzoek in het kader van de toekomst van de  ABG;

Hebben wij het college bij het rapport van de OMWB gevraagd om de menselijke maat bij de maatregelen voor de agrarische sector in de gaten te houden;

Zijn wij benieuwd naar de doorslaggevende factoren voor de andere fracties en het college voor de nieuwbouwlocatie van de school in Chaam;

Is de motie omtrent de 5G netwerken door een gelijke stand van stemmen (met steun van het CDA), doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.