17 februari 2022

Agrarisch ondernemerschap blijft belangrijk voor onze economie

2022-01-08 CDA  Alphen-Chaam
2022-01-08 CDA Alphen-Chaam

Mijn naam is Deo de Wit, bouwkundig aannemer in Chaam in samenwerking met twee ZZP-collega’s. Naast mijn dagelijks werk zet ik me in voor de brandweer in Chaam als bevelvoerder en chauffeur. Na afronding van opleidingen ben ik enkele jaren varkenshouder geweest, de snelle ontwikkelingen in de sector hebben me ertoe bewogen in de bouwsector het ondernemerschap voort te zetten. Vanwege afkomst en agrarisch ondernemerschap draag ik de agrarische sector nog steeds een warm hart toe. In Alphen-Chaam is deze sector een belangrijke economische speler en natuurlijk beheerder van een groot deel van het buitengebied, waaronder ook verschillende natuurgebieden met agrarisch beheer. Veehouders zijn bij uitstek de geschikte ondernemers voor het beheer daarvan.

Tot ongeveer een jaar geleden heb ik 3 jaar lang voor het CDA in de raad mijn bijdrage mogen leveren. Met als aandachtsgebieden de ontwikkelingen in het buitengebied, zowel voor de agrarisch ondernemer als natuurontwikkeling en vrijkomende agrarische bebouwing (VAB), Regionale Energie Strategie (RES), plan Markdal en de zorgen omtrent voldoende en divers woningaanbod. De komende jaren wil ik me graag weer inzetten voor dezelfde thema’s, waarbij de RES hoog op het lijstje staat. De ons opgelegde doelen vanuit het klimaatakkoord baren mij zorg. Leveringszekerheid van energie is met het toegerekende grote vermogen in de opwekopgave een groot risico voor onze samenleving. Een samenleving die van enorm veel energie-intensieve processen afhankelijk is. Zonneweides en windmolenparken leggen een enorm beslag op ruimte, vormen een aantasting van het landschap, zijn grondstoffenverslindend door noodzakelijke back-up en infrastructuur, negatieve invloed door geluid en slagschaduw, kortom ongewenst als zogenaamde duurzame bronnen.

Bij herontwikkeling van vrijkomende agrarische bebouwing en nieuwbouw, moeten klimaatadaptieve maatregelen een voorwaarde worden voor planrealisatie, water en groen in de woonomgeving geven een betere woonomgeving, verrijken de biodiversiteit en helpen wateroverlast door plensbuien te voorkomen. Herontwikkeling van VAB-locaties moet ruim baan krijgen om bestaande agrarische bedrijven te versterken, stoppers ruimte te geven om te stoppen en bedrijvigheid en wonen in het buitengebied te faciliteren. Kortom een afgewogen beleid nastreven voor wonen, werken, recreëren en (agrarisch)ondernemen in heel de gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.