07 maart 2018

CDA organiseert boeiende avond in het buitengebied

CDA Alphen-Chaam en CDA Baarle-Nassau organiseren op 13 maart aanstaande in De Lindeboom (Baarle-Nassau) gezamenlijk een avond in het teken van ontwikkelingen in het buitengebied. Met RCN-manager Edward Nederend, Han Swinkels (Lector Duurzame Veehouderijketens HAS Den Bosch) en Ingrid Jansen (voorzitter Producentenorganisatie varkenshouderij) zijn drie vooraanstaande sprekers gestrikt.

 Het buitengebied is in transitie. Naar verwachting zal tot 2030 het aantal landbouwbedrijven verminderen en zullen andere sectoren zich nadrukkelijker manifesteren. Dat vraagt een zorgvuldig beleid in de toekomst ten aanzien van nieuwe en bestaande bedrijven in het buitengebied. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil CDA Alphen-Chaam en CDA Baarle-Nassau graag met u in debat over de invulling van dat beleid in de komende jaren. 

Op 13 maart a.s. nodigen de gezamenlijke CDA afdelingen van Alphen-Chaam en Baarle-Nassau alle inwoners van beide gemeenten uit om te discussiëren over de uitdagingen in het buitengebied. Aansprekende sprekers Om deze avond van inhoud te voorzien heeft de organisatie enkele aansprekende inleiders weten te strikken. Han Swinkels is als Lector Duurzame veehouderijketens verbonden HAS Hogeschool. Dit lectoraat is door HAS Hogeschool opgericht om bij te dragen aan een gezonde, veilige en gewaardeerde veehouderij die tegemoetkomt aan de wensen van de consument, door de maatschappij wordt geaccepteerd en die economisch rendabel kan functioneren. Vanuit dat perspectief kan Han Swinkels schetsen welke ontwikkeling de landbouw gaat doormaken in de toekomst. 

Naar aanleiding van Han Swinkels' inleiding zullen Ingrid Jansen en Edward Nederend hun bespiegelingen geven. Ingrid Jansen is frontvrouw van de Nederlandse varkenshouderij. Haar wieg stond in Galder. Na een studie politicologie en omzwervingen in politiek Den Haag werd Ingrid Jansen in 2014 aangesteld als voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders. Weekblad Boerderij zette Ingrid Jansen onlangs op nummer 21 van meest invloedrijke mensen in de agrarische sector. Vanuit recreatief perspectief zal RCN-directeur Edward Nederend een beeld schetsen. Recreatie is een belangrijke sector in beide gemeentes en Edward heeft ruim 20 jaar ervaring in diverse functies binnen het RCN-concern. Als parkmanager bij RCN de Flaasbloem heeft hij dit park verder ontwikkeld tot een veelzijdige familiecamping. Edward kan heel interessant vertellen over trends en vooruitzichten van de recreatieve sector en de waarde die de sector in de toekomst toevoegt aan het buitengebied en onze kernen. 

Naast de interessante sprekers is er ook ruimte voor discussie met de inwoners van de kernen. Provinciaal statenlid Ton Braspenning zal de avond in goede banen leiden. Noteer 13 maart alvast in uw agenda. De avond vangt aan om 20.00u in café-restaurant de Lindeboom te Baarle-Nassau.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.