25 mei 2018

Ton Braspenning keert terug als wethouder in Alphen-Chaam

Begin deze maand werd CDA Alphen-Chaam geconfronteerd met het trieste nieuws dat Corry Janssen-Janssen vanwege gezondheidsredenen haar functie als wethouder sociale zaken moet neerleggen. Het zette CDA Alphen-Chaam voor de taak om een opvolger te zoeken voor Corry Janssen-Janssen, met een functieomschrijving van de fractie in de hand.

 

CDA-afdelingsvoorzitter John Snoeijs: “We zochten naar een bestuurlijk ervaren persoon, bij voorkeur uit de eigen achterban en liefst afkomstig uit de gemeente. Diverse kandidaten zijn de revue gepasseerd. Ook de naam Ton Braspenning is daarbij gevallen.”

 

Ton Braspenning - tot 2014  CDA-wethouder Ruimtelijke Ordening in Alphen-Chaam – moest wel even nadenken over een herintreding als wethouder. “Een hernieuwd wethouderschap zou zowel privé als bestuurlijk ingrijpen. Het zou betekenen dat ik in mijn eigen bedrijf keuzes moest maken en mijn positie in Provinciale Staten moest heroverwegen. De lokale belangen mogen niet conflicteren met de provinciale belangen.”

 

Toch is Braspenning op het verzoek van de lokale CDA-afdeling ingegaan, ook al heeft hij geen bestuurlijke ervaring in het sociaal domein. “Dat is juist de uitdaging die deze post biedt. Ik ben nog nooit bestuurlijk verantwoordelijk geweest voor sociale zaken. Het is dus totaal iets nieuws. Het betekent echter wel dat ik op termijn afscheid zal nemen als statenlid en mijn melkveebedrijf versneld ga afbouwen.”

 

“We zijn verheugd dat we Ton Braspenning kunnen voordragen als wethouder, hoewel de aanleiding natuurlijk treurig is”, zegt John Snoeijs, refererend naar het gedwongen terugtreden van Corry Janssen-Janssen. “Met Ton hebben we gelukkig wel iemand die gepokt en gemazeld is in de lokale politiek. We hebben er vertrouwen in. Ton is het beste alternatief.” Ton Braspenning wordt op 7 juni voorgedragen in de gemeenteraad, die het laatste woord heeft over de aanstelling.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.