05 juli 2021

Verslag vanuit de raad

Donderdag 1 juli 2021 stond er weer een raadsvergadering in de gemeente Alphen-Chaam op de agenda. Voor het eerst sinds lange tijd mochten insprekers weer gebruik maken van de fysieke mogelijkheid tot inspreken. De kanovereniging uit Breda heeft hier veel geduld voor opgebracht, maar mocht dit uiteindelijk toch doen. Ondanks dat we hier als gemeenteraad geen actieve positie hebben, hopen we toch dat er met hun wensen rekening wordt gehouden. Verder stonden er deze avond vooral financiële stukken en stukken met betrekking tot de sportaccommodaties op het programma.

 

We begonnen met de financiële stukken omtrent de ABG en de andere verbonden partijen, maar later op de agenda stonden ook de jaarstukken van de gemeente Alphen-Chaam zelf op de agenda. Het CDA verbaast zich in vele facetten over de manier hoe er gelden worden bestemd binnen zowel de ABG als binnen onze eigen gemeente. Als de doelstellingen ten behoeve van deze reserveringen onbekend zijn en de ambities voor het inzetten van deze middelen ook achterblijven dan is het in de opinie van het CDA doeltreffende om de verantwoordelijkheid terug te geven aan de gemeenteraad en vanuit daar de middelen vanuit de algemene reserve te bestemmen.

 

Dan de sportaccommodaties in onze gemeente. Hoewel het door sommige partijen het persoonlijk aan het CDA wordt verweten dat de huidige gymzaal in Alphen niet groot genoeg is, is de volledige gemeenteraad daar in het verleden voor verantwoordelijk geweest. Het CDA vraagt nu juist met het nieuwe sport beleidsplan om als gemeente onze ambitie te tonen en te kijken naar de wensen van de verschillende kleinere verenigingen in de gemeente. Deze verenigingen moeten niet uit het oog worden verloren en indien hun wens is om tot een gezamenlijke en representatieve accommodatie te komen dan moeten we hier als gemeente faciliterend in optreden. 

 

VV Viola is een vereniging die de handschoen wat dat betreft prima heeft opgepakt en dit resulteert in een mooi plan voor de nieuwe accommodatie. We blijven echter kritisch omtrent het doorlopen traject richting dit krediet en de vragen hierover zijn naar onze mening aan de late kant beantwoord. Mochten andere verenigingen dezelfde energie steken in een nieuwe accommodatie dan moeten we hiervoor openstaan maar het liefst wel op een communicatief betere wijze. Op donderdag 8 juli staat met de bespreking van de perspectiefnota en de Turap weer een nieuwe vergadering op de agenda. Die van 1 juli is terug te kijken via deze link: Raadsvergadering 01-07-2021 gemeente Alphen-Chaam on Vimeo

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.